2024. április 26., péntek

Csak gazdasági témák?

Aleksandar Vučić csütörtökön utazik Washingtonba

A belgrádi delegáció szerdán elutazott Washingtonba, ugyanis a Fehér Házban folytatják majd a Belgrád–Pristina párbeszédet. Aleksandar Vučić államfő az elnöki kabinet tegnapi bejelentése szerint csütörtökön indul útra, és szeptember 5-éig marad az Amerikai Egyesült Államokban.

A szerb és a koszovói delegáció Richard Grenell, az amerikai elnök külön megbízottjának meghívására, az amerikai adminisztráció szervezésében ül tárgyalóasztalhoz. Az elmúlt napokban számos találgatás jelent meg a találkozóval kapcsolatban, egyrészt azért is, mert megtörténhet, hogy a párbeszéd során jelen lesz Donald Trump, az USA elnöke is. Egyes politikai elemzők a párbeszéd lezárását látják a hétvégi találkozóban, amelynek során amerikai ráhatással egy olyan szerződés kerülhet a szerbiai delegáció elé, amit nem tudnak majd visszautasítani Koszovó függetlenségének elismerése fejében. A párbeszéd folytatására várhatóan szeptember 7-én kerül majd sor, akkor már Brüsszelben és az Európai Unió küldöttségének jelenlétében.

Ana Brnabić kormányfő a Happy Televízióban tett szereplése során kijelentette, a belgrádi és a pristinai képviselők tárgyalása várhatóan nehéz lesz. Szavai szerint Washington mindenekelőtt gazdasági témákkal foglalkozik, de véleménye szerint senki más nem tudja olyan jól képviselni az ország érdekeit, mint Aleksandar Vučić.

– Szerbia álláspontja hasonlít Washington álláspontjához, hogy gazdasági együttműködésre van szükség a polgárok jobb életkörülményei elérésének érdekében. Ha ez megtörténik, más témákról is könnyebben tudunk majd tárgyalni – jelentette ki Brnabić.

Kiemelte, attól tart, hogy a pristinai felet egyáltalán nem érdekli ez a tárgyalás, így a gazdasági témákhoz csak pro forme viszonyulnak majd. Reményét fejezte ki, hogy mégis sikerül majd megállapodniuk gazdasági témákban.

Bodo Weber német Balkán-szakértő a Kosovo Online portálnak adott nyilatkozatában úgy fogalmaz, kétli, hogy Washingtonban a Belgrád és a Pristina közötti párbeszéd kapcsán politikai megállapodás is az asztalra kerül. A berlini demokratizálási politikai tanács vezető munkatársa rámutatott, az amerikai adminisztráció mindig tartogat valamilyen meglepetést, de szerinte végső megállapodásra biztosan nem kerül sor.

– Grenell az utóbbi egy év alatt semmivel sem járult hozzá a végső megállapodás létrejöttéhez, ellenkezőleg, aláásta az Európai Unió erőfeszítéseit, hogy egy, az átfogó megállapodásról folytatott tárgyalás létrejöjjön. Az amerikai kormányzat kevésbé elkötelezett a Szerbia és Koszovó közötti régóta fennálló konfliktus megoldására, mint Trump újraválasztására, illetve Grenell személyes érdekeire. Ebből kifolyólag Washington hivatalos közleményei arról, hogy ezen a héten a tárgyalások a gazdasági együttműködésre fókuszálnak, igazak – emelte ki Weber.

A koszovói tárgyalócsoport már hétfőn elutazott Washingtonba. A küldöttséget Avdullah Hoti koszovói kormányfő vezeti. Weber szerint a delegáció összetétele jól mutatja, hogy a pristinai hatalmon belül káosz uralkodik, nincs közös tárgyalási pozíciójuk, sem platformjuk, sőt egységes hatalmi koalíciójuk sem. Így szavai szerint a pristinai vezetésben uralkodó káosz is arra utal, hogy Washingtonban nem várható jelentős döntés.