2024. április 26., péntek

A gyógyszeripar a járvány nyertese

Megtöbbszörözte bevételét a szerbiai gyógyszeripar a koronavírus-járvány ideje alatt

Amíg a legtöbb gazdasági ágazatot a padlóra kényszerítette a pandémia, addig a gyógyszeripar világszerte jelentős növekedést mutat. A szerbiai gyógyszergyártók sem maradtak le a sikerekről: amellett, hogy a megnövelt kapacitású gyártásnak köszönhetően teljes mértékben eleget tettek a keresletnek, rendszeresen ellátták az egészségházakat, és szükség esetén biztosították a termékek behozatalát is – írja a Danas. A napilap elemzése szerint mindez lehetővé tette, hogy a szerb kormány jóváhagyta a Szerbiai Gazdasági Kamara ajánlatát, miszerint külföldre is szállíthatták termékeiket a hazai gyógyszergyárak.

A német Stada csoportosulás nemrég nyilvánosságra hozta, hogy az első félévben 16 százalékkal megnövelte az eladását: a gyógyszergyártó az idén 1,47 milliárd euróval többet keresett, mint a múlt év azonos időszakában. A csoportosulás nagyon jó eredményeket ért el Szerbia területén is, a hálózatához tartozó Hemofarm ugyanis 10 százalékkal megnövelte a gyártását. A verseci gyógyszergyár havonta 24 millió csomag gyógyszeripari terméket bocsátott piacra, de további 110 ezer, egészségügyi ellátáshoz szükséges szert is legyártott. A gyár a világ számos területére szállít termékeket: Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia és Románia mellett az orosz piacra is, de egyes termékeit a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is értékesíti.

A járvány ideje alatt a hazai legsikeresebb gyógyszergyártók közé emelkedett a fennállásának 75. évét ünneplő belgrádi Galenika is. Az év első felében 8 százalékkal sikerült felülmúlnia a tavalyi teljesítményét, és ezzel az ország második legjelentősebb gyógyszeripari cégévé fejlődött. Az eladást leginkább a régió országaiban növelte meg: Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és Észak-Macedóniában 14 százalékkal növekedett termékeinek értékesítése. A múlt év azonos időszakához képes megduplázta az eladást az európai, a közel-keleti és az afrikai országok területén is. A Galenika előtt az idén három új gyógyszerpiac is megnyílt, így jelenleg nyolc nemzetközi piacon értékesít.

A belgrádi gyógyszergyár a fejlesztések területén is jelentős eredményeket ért el. Az év első felében 5 százalékkal növelte saját termékeinek kínálatát, a világhírű brazíliai EMS gyógyszeripari vállalattal együttműködve pedig további 12 új termék bejegyeztetésén dolgozik. A Galenika az idén 400 ezer euró értékben támogatta a koronavírus-elleni küzdelmet országunkban, ugyanis 372 ezer hidroxi-klorokin-szulfát tablettát gyártott le és bocsátott a szerb kormány rendelkezésére – írja a Danas.