2024. április 26., péntek

Mintegy kétezer tanórát rögzítenek

Már elérhető a Távoktatás elnevezésű platform a diákok és a tanárok számára

A Magyar Nemzeti Tanács a Pannon RTV közreműködésével a 2020/2021-es tanévben is folytatja a távoktatási programját. A televíziós órákkal és az új Távoktatás nevű platformmal kapcsolatban tartottak hétfőn sajtótájékoztatót az MNT szabadkai székházában. Ennek keretében Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, Lulić Emil, az MNT hivatalvezetője nyilatkoztak a sajtó képviselőinek. A program technikai hátteréről a Pannon RTV képviseletében Fehérvári Csongor, a távoktatási program főszerkesztője, a Studio Present kft. képviseletében pedig Koza Andor osztott meg részleteket.

Fehérvári Csongor, De Negri Ibolya, Jerasz Anikó, Lulić Emil és Koza Andor (Fotó: Gergely Árpád)

Fehérvári Csongor, De Negri Ibolya, Jerasz Anikó, Lulić Emil és Koza Andor (Fotó: Gergely Árpád)

Jerasz Anikó elmondta, hogy a távoktatási programot ebben a ciklusban is az oktatásügyi minisztérium felkérésére fogják megszervezni. Az őszi időszakban is az MNT felel a magyar nyelvű digitális órák és a távoktatás megszervezéséért.

– Már július közepén elkezdődött a munka, mivel megbeszéléseket folytattunk az oktatási intézmények vezetőivel, a pedagógusokkal, azon tanárokkal és osztálytanítókkal, akik az előző időszakban részt vettek a digitális órák rögzítésében. Azok a pedagógusok, akik a tavaszi időszakban részt vettek az órák felvételén, kidolgozták az új tanévre vonatkozó operatív terveket. Az órák felvétele augusztus 18-án kezdődött. Három stúdióban rögzítik azokat – a Pannon Televízió két stúdiójában és a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola erre célra kialakított tantermében – tudtuk meg Jerasz Anikótól.

Igyekeztünk profi és magas szintű eszközöket biztosítani az órák felvételéhez: okostáblát, fehér táblát, projektort, laptopot. Az órák ezúttal nem kerülnek fel a Pannon RTV műsorrácsára. Az MNT egy külön platformot hozott létre a televíziós órák feltöltésére, amely a Távoktatás nevet viseli. Ezúttal is szeretném megköszönni a pedagógusoknak, az intézményvezetőknek és az intézményeknek, hogy ezúttal is a segítségünkre vannak, és bekapcsolódtak ebbe a programba. Szeretném ösztönözni azokat a pedagógusokat, akik még nem vettek részt a programban, hogy csatlakozzanak, és együtt alkossunk maradandót nemcsak ennek a generációnak, hanem a felnövekvő, többi generációnak is – emelte ki az MNT VB elnöke.

De Negri Ibolya elmondta, hogy az MNT illetékesei úgy gondolták, szerencsésebb, ha egy platformon jelenítik meg a televíziós órákat, hiszen ezek bármikor elérhetőek és felhasználhatóak lesznek a pedagógusok és a diákok számára.

– Azt hiszem, hogy hosszú távra is biztosítottunk egy segédanyagot az általános iskolásoknak és a középiskolásoknak. Az általános iskolások számára 37, a középiskolásoknak 8, tehát összesen 45 operatív terv készült el az egész tanévre vonatkozóan. A kollégák a Hivatalos Közlöny és a magyar nyelvű tankönyvek segítségével dolgozták ki ezeket. Később felkértük azokat a pedagógusokat, akik már korábban részt vettek a felvételekben. Hálásak vagyunk, hogy a nyári vakációt a pedagógusok a munkának szentelték, hogy elkészítsék ezeket az előadásokat. Az második ciklusban, amely szeptembertől márciusig tart, új tananyagokat dolgoznak fel. Csaknem 2000 televíziós órát fognak elkészíteni, ebből 1500 szól az általános iskolásoknak, 500 pedig a középiskolásoknak. Eddig az általános iskolásoknak 184 órát vettünk fel 33 tanár segítségével, a középiskolásoknak pedig 108 órát 17 tanár bevonásával – nyilatkozta a tegnapi sajtótájékoztatón De Negri Ibolya.

Lulić Emil és Koza Andor ismertették a Távoktatás portált (Fotó: Gergely Árpád)

Lulić Emil és Koza Andor ismertették a Távoktatás portált (Fotó: Gergely Árpád)

Fehérvári Csongor kiemelte, hogy a tapasztalatok alapján úgy döntöttek, három stúdióban folynak majd a felvételek. Mindhárom stúdióban napi 8–10 órában rögzítik az órákat.

– Az elmúlt tizenegy nap alatt 290 videót rögzítettünk, amelyek már online is elérhetőek. A három stúdió kiépítésére azért volt szükség, hogy egységes arculatot tudjunk adni a videóknak. Ezek több éven át felhasználhatóak lesznek majd a diákok számára. Jelenleg 15 munkatárs dolgozik ezen nap mint nap, hogy fel tudjuk venni a videókat. Tizenöt embert képeztünk ki erre a feladatra, akik kizárólag a távoktatással foglalkoznak. Mivel egy hosszú távú projektről van szó, egy egész rendszert építettünk ki a felvételek köré, mivel a munka egészen márciusig el fog tartani – mondta Fehérvári Csongor.

Lulić Emil elmondta, hogy az MNT, a Pannon RTV és a Studio Present által működtetett Távoktatás elnevezésű portál tegnap óta elérhető a www.tavoktatas.mnt.org.rs oldalon. Jelenleg böngészővel érhető el a honlap, mivel még várják az okostelefonon és a tableten használható alkalmazás jóváhagyását.

– A tavaszi időszakkal ellentétben sokkal jobban előtérbe kerülhetett a távoktatás szervezése és tervezése. Tavasszal pár nap alatt jelentek meg az MNT és a Pannon RTV honlapján az első televíziós órák. Ma egy profi, szépen kinéző és jól működő portálon tudjuk bemutatni azt, amit már eddig megcsináltunk, és amit nemrég készítettünk el. Ez a platform elsősorban a diákoknak szól. A tanároknak még mindig ott van az MNT Oktatási Portálja, ám ezen a platformon is megtalálják azokat a segédanyagokat, amelyekre szükségük van – szögezte le Lulić Emil.

Koza Andor hozzátette, hogy nagyon ritka egy webfejlesztési projektum esetében, hogy az indulás után rögtön több száz felhasználóhoz jut el. Ez egy igazán hálás feladat volt a számukra.

– Egy olyan platformot próbáltunk létrehozni, amely nemcsak megjeleníti a tanagyagokat, hanem valamilyen struktúra, logika szerint rendezi el őket. Fontos, hogy könnyű legyen használni és tájékozódni a honlapon. Úgy gondolom, hogy hosszú távon is érezni fogjuk ennek a hatását, és értéket fogunk teremteni ennek a platformmal. Egy nagyon jó csapat állt a háttérben. Szülőkkel, tanárokkal és diákokkal teszteltük le a portált. Egyelőre pozitívak a visszajelzések. Közös megegyezés szerint tovább fogjuk fejleszteni a platformot. Jelenleg a portál bármilyen eszközről elérhető. Nemsokára felkerül az MNT honlapjára a megfelelő link. A jövő hétre várjuk az Android és az iOs alkalmazás engedélyét – mondta Koza Andor.

A sajtótájékoztató végén Lulić Emil és Koza Andor bemutatták a Távoktatás portált, mely hétfő óta elérhető a www.tavoktatas.mnt.org.rs oldalon