2024. április 26., péntek

Urnafal és térrendezés

Folyamatosak az újítások a zentai Szent Anna temetőben

A zentai Jézus Szíve Plébánia tulajdonában lévő Szent Anna temetőben az utóbbi egy évben nagy változások történtek. Több beruházást is végrehajtottak, ráadásul, miután új gondnokot alkalmaznak, látványosan tisztább, rendezettebb is a temető. Jelenleg urnafal készül, korábban pedig térfigyelő rendszert szereltek fel. Rácz Szabó István, a Jézus Szíve Plébánia koordinátora elmondta, hogy egy harminc fiókot tartalmazó urnafalat építenek, ugyanis egyre nagyobb az igény urna elhelyezésére.

Az urnafalban már bérelhetők a fülkék – érdeklődni a temető gondnokánál kell (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

Az urnafalban már bérelhetők a fülkék – érdeklődni a temető gondnokánál kell (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

– A tömeges elköltözés, kivándorlás magával hozta azt is, hogy a messzire szakadt családtagok nem tudják rendezni az itt maradt sírokat, sokkal egyszerűbb lenne nekik az urnafalban fiókot bérelni. Persze nemcsak a külföldre költözöttek igénye volt ez, hanem a helybeliek is keresik ezt a lehetőséget. Az urnafal a temető csőszháza mellett épül, harminc fiókot tartalmaz, és egy fiókban négy urna helyezhető el, tehát akár egy egész család számára is megoldás lehet hosszú időre. Téglából, betonból építtetjük, díszes fedele lesz, és minden urnafülkét fekete gránitlappal zárunk le. Az urnafalban lévő helyeket a családok örök időkre vásárolják meg, a tulajdonosoknak egyedül a sírkert bérletéért kell fizetniük, ami tíz évre tízezer dinár. Ezt a pénzt a temető karbantartására, szépítésére fordítjuk. Az urnafal szeptember végére készül el, és a gondnoknál már lehet érdeklődni iránta, sőt már vannak eladott fülkék is – mondta az illetékes.

Rácz Szabó István arról is beszámolt, hogy ahogyan ígérték, a temetőben térfigyelő rendszert szereltek fel, amely egy hónapja üzemel teljes kapacitással.

– A rendszer tizennégy kamerából áll, tehát az egész temetőt belátjuk, és akár egy hónapra visszamenőleg meg tudjuk nézni a felvételeket. A kamerák éjjel-nappal üzemelnek, éjjel fekete-fehér felvételt készítenek, nappal színeset, és akár mobiltelefonról is nyomon követhetjük a történéseket. Nem tudjuk, hogy ennek köszönhető-e, de az utóbbi időben nem történtek nagyobb lopások, kártételek. Hangsúlyozni szeretném, hogy mostanában sokan rendezték a sírhelybérletüket, amiért nagyon hálásak vagyunk, mert így komolyabb fejlesztéseket tudunk véghezvinni. Így építtetünk egy nagyobb raktárhelyiséget, amelyben a gondnoki munkához szükséges eszközöket tároljuk, valamint azokat a padokat, amelyeket Szent Anna-búcsúkor használunk. A vízhálózatot is bővítettük, és már hét helyről vihetnek vizet a temetőbe látogatók, vagyis nem kell több száz métert gyalogolniuk vízért, hanem ötvenméteres körzetben mindenki talál magának csapot. Még a honvédsírok közelében hiányzik, ám az is rövidesen meglesz. A járdaépítést és a fásítást is folytatjuk. Tavaly közel kétszáz tuját ültettünk el, és ezen az őszön is szeretnénk örökzöldekkel gazdagítani a területet, hogy néhány év múlva egy sokkal szebb és zöldebb sírkertünk legyen – mondta Rácz Szabó István.