2024. április 26., péntek

A zentai csata kultusza

Séta az emlékkilátóban, látogatás a csokoládémúzeumban, sétahajózás a Tiszán

Zenta, mint értékes múltú, történelmi város, elsősorban a zentai csatával tudja magára irányítani a figyelmet. Ezt az adottságot igyekszik kihasználni és erre építi idegenforgalmi kínálatát, megfűszerezve a Tisza adta lehetőségekkel, a gazdag kulturális élettel és a szélesedő rendezvény-turizmussal.

Az utóbbi évtizedben Zentán is szemmel láthatóan több a turista, a látogató csoport, köztük nyugdíjasok, diákok, egyéb szerveződésekben érkezők. Találkozni lehet velük időnként, amint a tűzoltó laktanyát fényképezik, vagy éppen a parkban fagylaltoznak, miközben a városházát kémlelik. Leginkább olyan csoportok érkeznek ide, melyek egy-két napot töltenek el a városban, és itt-tartózkodásuk egy nagyobb körút része. Főleg a történelmi jelentőségű zentai csata miatt jönnek, melynek húzóerejét kihasználva a városban olyan tartalmakat létesítettek, melyek vonzzák a tekinteteket.

Az első a sorban a városháza tornyában található Zentai Csata Emlékkilátó, mely három emeleten mutatja be a zentai csatát. A kiállítótermekhez a látogatónak 209 lépcsőfokot kell megtennie, de közben is akad látnivaló, hiszen a közelmúltban a lépcsőház olyan értékes vitrázsokkal gazdagodott, melyek a csata hőseit ábrázolják. A három kiállítóteremben megismerkedhetnek a csata menetével és digitális média segítségével a csatával kapcsolatos érdekes információkhoz lehet jutni. A látogatók szemügyre vehetik a zentai csata egy jelenetét ábrázoló makettet (2×2 m, 2000 figura) és a csata falra festett, gigászi méretű térképét a csata hőseinek neveivel. Megvizsgálhatják az összecsapásban résztvevő katonák korhű öltözékeit és a csatával kapcsolatos levelezéseket, térképek és festmények segítségével ugyancsak nyomon követhetik a csata menetét. A legfelsőbb szinten a csata helyszínéről származó emléktárgyakat, köztük késeket, pisztolymaradványokat, ágyúgolyókat, szögecseket, puskagolyókat tettek közszemlére. Mindezek után a látogatók a városháza teraszáról, vagyis 50 m magasból gyönyörködhetnek a panorámában, az óriási iránytűk pedig megmutatják, hogy a szélkakas különböző irányaiban lévő világvárosok és testvérvárosok milyen távol vannak a kilátótól.

A csata köré brendet építettek, így évekkel ezelőtt elkészült az 1697 vörösbor, amelyet a város éttermeiben lehet megkóstolni, a Réel Chocolate üzletében megvásárolható a zentai csata csokoládé, az Almási cukrászdában a csata hadvezéreinek arcképével illusztrált marcipán, az Arator kézműves sörkészítő műhelyben pedig az 1697 elnevezésű sör.

ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG

Ha csak egy sétát szeretnénk tenni a városban, azt mindenképp a központban kell kezdeni, hiszen ott található a városkép fő meghatározója, a legimpozánsabb zentai épület, az 1914-ben elkészült városháza, melynek masszív tornya a város fölé emelkedik.

A Fő tér felőli része az utóbbi években kezdett megújulni, meleg sárga színbe burkolózni, így még inkább kitűnik szecessziós jellege. A városházától csak egy rövidet kell sétálni, és máris megérkezünk az 1903–1904-ben, Lajta Béla tervei alapján épült tűzoltó latanyához, mely a népi építészet és a magyaros szecesszió ötvözésének remekműve. Ha visszafordulunk, és elindulunk a Tisza irányába, akkor elhaladunk a valamikori Eugen Szálló, a mai színházépület előtt, majd tovább haladva a folyó irányába, a tavaly felújított gimnáziumi épülethez érkezünk, melynek főtérre néző, csaknem 75 méter díszes homlokzata szintén a magyar szecesszió stílusában épült. Pár lépéssel odébb van Stevan Sremac, jeles szerb író szülőháza, mely állandó kiállításnak ad otthont. Kiérve a folyóhoz pedig végigsétálhatunk a vadgesztenyesorral szegélyezett rakparton. Ha a homoki lakótelep felé vesszük az irányt, a zentai csata emlékhelyhez jutunk el, ha a híd felé fordulunk, akkor pedig a Révész szobornál kötünk ki, mely az egykori tiszai átkelőhelynek állít emléket.

A szakrális épületek közül kiemelkedik a zentai csatához köthető Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom, melynek alapkövét 1997-ben, a zentai csata 300. évfordulóján tették le, és amelynek felszentelésére csak húsz évvel később, 2017-ben került sor. A Tóth Vilmos magyarkanizsai építész tervei alapján készült objektumot a puritán egyszerűség jellemzi. A különálló és diadalkapuként is szolgáló templomtornyok a győzelmet sugallják, a kupolák pedig Makovecz Imre építész formai és szerkezeti megoldásaira emlékeztetnek. A templomtér igazi belső dísze a kupolák faszerkezete és bordázata. A templom három tornya a zentai csata háromszázadik évfordulóját, a három templomi kupola pedig a földből feltörő rügyként a jövőt szimbolizálja.

MÚZEUMOK

A Zentai Városi Múzeum időről időre új kiállításokkal, tárlatokkal várja a látogatókat. A földszintjén lévő kiállítóteremben őskori, régészeti és a helyi történelmet dokumentáló leletek gyűjteménye várja az érdeklőket, az első emeleten állandó néprajzi kiállítás tekinthető meg, a képtárban pedig normál körülmények között aktuális kiállítások csalogatják a művészet kedvelőit. Egészen más jellegű, de mégis a múzeum nevet viseli a Réel Chocolate kézműves-csokoládéműhely idén nyáron megnyílt csokoládé múzeuma, mely a Fő téren a csokiüzlet alatti pincetérben kapott helyet. Az oda látogatók megismerkedhetnek a kakaó történetével, magával a csokoládéval, a csokikészítéshez szükséges hagyományos eszközökkel, régi csokoládés dobozokkal, és megcsodálhatják a zentai városháza csokiból készült, kicsinyített mását.

A letűnt tanyavilág tárgyi hagyatéka iránt érdeklődőknek figyelmébe ajánljuk Pecze Árpád magángyűjteményét, a Régi Mesterségek Házát, amely a központtól pár perces sétával elérhető. A gyűjtemény több mint tízezer antik tárgyból áll, 20 régi műhely teljes felszerelését mutatja be, köztük kötelesműhelyét, szabóműhelyét, kovácsműhelyét. Az ide látogató vendégek kalauzolását a Pecze család minden tagja el tudja végezni, így hétvégeken akár egy autóbusznyi érdeklődő is érkezhet, s meg tudják mutatni nekik a legérdekesebb tárgyakat.

További érdekesség Tripolszki Dalibor ritkaságnak számító, házi vasútmúzeuma a Munkás utcában. A zentai fiatalember a vasútnál dolgozik, gyermekkora óta annak szerelmese, és az évek folyamán mindent hazavitt, amit a vállalatban kiselejteztek, valamint sokat csereberélt magyarországi gyűjtőkkel. Így otthon a kertjében egy igazi kis vasúti emlékkiállítást alakított ki eredeti sínekkel, fényjelzőkkel és minden egyéb tartozékkal.

TISZAI KALANDOK

A Tisza az aktív turizmus kedvelőinek nyújt programokat. A Tiszavirág Kajak és Rekreációs Klub több lehetőséget is kínál. Kenukat, túrakenukat, valamint sárkányhajót bérelhetnek náluk az érdeklődők. A sárkányhajó baráti társaságoknak is megfelel, ugyanakkor cégek, vállalkozások esetében csapatépítő programként is elképzelhető egy-egy sárkányhajós túra. A kenukat egy órára, de akár egész szezonra is ki lehet bérelni. Akit érdekelnek ezek a programok, az a Tiszavirág hajón érdeklődhet.

Ha lazulni, pihenni támad kedvünk, és evezés helyett inkább csak gyönyörködnénk a folyó szépségében, akkor ideális választás lehet a Tiszaparty névre keresztelt úszó teraszt kipróbálni. Ez egy 21 négyzetméteres úszó felület asztalokkal, székekkel ellátva, tehát családi, baráti összejövetelt, legénybúcsút, lánybúcsút is lehet rajta tartani. A vízi alkalmatosságnak saját „kapitánya” van, így sofőrrel együtt lehet kérni a hajókázást. További választási lehetőségek is vannak a Tisza kedvelőinek, ugyanis az Arianna névre keresztelt hajó is várja a látogatókat. Nekik rendszeres sétahajós járatuk is van, és a Plovidbatisom- Hajókázás a Tiszán Facebook-oldalukon bővebben is lehet informálódni róluk.

ADAHATÁR, TORNYOS, KEREKSZÉK

Ha nem csak a városra vagyunk kíváncsiak, érdemes autóba ülni és kikocsikázni Adahatárba, ahol még áll a Tisza mente utolsó tanyai iskolája, mely a ma is élő tanyavilág egyik utolsó gyöngyszeme. 1883-ban épült, és a tanítás 2004-ig folyt benne. Mikor 2011-ben az objektum az összedőlés határán állt, a helyi és a környékbeli lakosok egy összefogást kezdeményeztek és megtörtént a rekonstruálása, hagyományosan, sárral kevert mésszel. Így látogatható ma az iskola is, meg az épületben található tanítói lakás is, mindenféle felszereléssel, régi használati tárggyal.

Maradva a letűnt idők emlékeinél Tornyoson a Magda-Lak Tájházat kell megkeresnünk, ahol Szabó Magda, a tájház tulajdonosa mutatja be értékes, több generációs gyűjteményét. Alapos, kitartó és több évtizedes gyűjtőmunka eredményét láthatjuk a tájház szobáiban, a gangon, a fészer alatt. Az áttekinthető, igényesen berendezett helyiségek megfelelnek az idegenforgalmi és esztétikai, sőt muzeológiai-néprajzi elvárásoknak is. A tájházban van tisztaszoba, konyha, polgári szoba és kamra is. A tulajdonos arra törekedett, hogy a helyiségekben minden használati tárgy ugyanabból a korból származzon.

Érdekességnek számít az Orompart alatt elterülő Kerekszéken található artézi kút, ahonnan háromszáz méter mélyről metán gáz tör fel a vízzel együtt, amit meg lehet gyújtani. Elegendő egy szikra és lángra lobban a kerekszéki kút vize, és addig lángol, míg a tüzet el nem oltjuk. Maga a víz szulfátokat, kénvegyületeket tartalmaz, ami jótékony hatással van az ember emésztő szervrendszerére. Sajnos a kúttal senki sem törődik, nincs gazdája, és a környezete is rendezetlen, de megéri megnézni. Télen még melegedhetnek is a természetjárók a tüzénél és akár szalonnát is süthetnek a kút vizénél.

SZÁLLÁSHELYEK

Szálláshelyek tekintetében hotel és panzió között is válogathatnak az érdeklődők, attól függ, kinek, mire van igénye. A város szívében a parkkal szemben a több mint százéves múltra visszatekintő patinás Hotel Rolyal lehet az egyik választás, vagy a hídnál található Fantastico Center, melynek tízszobás panzió része a közelmúltban nyerte el az év legkiválóbb vajdasági magyar szálláshelyének járó díjat. Aki e mellett dönt, az helyben wellness szolgáltatást is igényelhet, sóbarlangban pihenhet. A központon kívül is bőven van szálláslehetőség, köztük a falusi milliőt árasztó Anna Panzióban, a Bali Szobákban, a Fölsőhegytől mindössze 5 km-re található Gyümölcsök Királynője vendégházakban.

A Zentára látogatók minden információt megkaphatnak egy helyen, mégpedig Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének információs irodájában, mely a város legattraktívabb pontján, a városháza főbejárata mellett helyezkedik el. Ott értesültünk arról, hogy Zenta központjában hamarosan kerékpárkölcsönzésre lesz lehetőség egy Szerb–Román IPA projektnek köszönhetően. Több, mint tíz kerékpár lesz kölcsönözhető, és ezekhez az idegenforgalmi szervezet kidolgozott, tematikus útvonalakat is kínál majd, ugyanakkor a bérlők kedvükre is biciklizhetnek.