2024. április 26., péntek
III. ZOMBORI FILMFESZTIVÁL

Komolytalan szervezés

Ma lett volna a harmadik zombori filmfesztivál nyitóestje, de szervezési problémák miatt újra elhalasztották a rendezvény megtartását. Hónapok óta folyik a huzavona a fesztivál megtartása körül. Legutóbb augusztus 22-én jelentette be a Laza Kostić Művelődési Központ, hogy augusztus 28-a és 31-e között megtartják a rendezvényt, a kormány és a köztársasági válságtörzs által előírt biztonsági intézkedések mellett.

Négy nap se múlt el, és ismét lefújták a rendezvényt. A szervezők, a művelődési központ és a város közigazgatási hivatala ugyanis úgy találta, hogy mégsem képesek betartani az előírt biztonsági intézkedéseket. Ezt akár négy nappal korábban is tudhatták (volna). A szervezők, ebben az esetben a legenyhébben fogalmazva: komolytalanok voltak.

Úgy látszik, hozzá kell szoknunk a hasonló, gyors „programváltásokhoz”. A városi önkormányzat alakuló közgyűlését például már a választási eredmények ismeretében nyomban meghirdették, jelezvén, hogy a végrehajtó szerveket nem választják meg a városi képviselő-testület első ülésén. Aztán valakinek eszébe jutott, hogy ez így nem lesz rendjén, és magán az ülésen gyorsan napirendre tűzték ezt a témát is.

Jól tették, hiszen az önkormányzat fejetlen maradt volna polgármester és városi tanács nélkül. Jól döntött a filmfesztivál rendezősége is, hiszen inkább maradjon el egy, hagyománnyal még nem rendelkező filmszemle, mint hogy tömegrendezvényként segítse a vírusfertőzés terjedését. Csak hát vannak dolgok, amelyeket bölcsen meg lehet előre is fontolni.