2024. április 26., péntek

Lakat alatt 44 létesítmény

Nem adnak ki számlákat, de van, aki be sem kapcsolja a pénztárgépet

A koronavírus-járvány, a rendkívüli állapot, valamint az azt követő és még mindig hatályban lévő intézkedések sok vállalkozót nehéz helyzetbe sodortak, közülük néhányan a törvény megsértésével próbálják fenntartani üzletüket. Sokan nem tartják be a munkaidőt, emellett a legnagyobb gondot az adószabályok megsértése okozza. Sok esetben az eladók nem állítják ki az értékesítésről szóló nyugtát, ezenfelül számos vállalkozó be sem kapcsolja az adómemóriával rendelkező pénztárgépét.

Az év eleje óta Újvidéken 22 vendéglátóhely, 19 pékség, három üzlet és egy nem bejegyzett létesítmény zárt be ideiglenesen. Az üzlethelyiségek közül 35 nem tartotta nyilván az adómemóriás pénztárgépben a forgalmat. További hét boltot a bejelentetlen munkavállalók miatt csuktak be. Egy kereskedést a forgalombefizetés elmulasztása miatt zártak be, egy másikat pedig bejelentetlen tevékenység miatt.

Amikor egy üzletet bizonyos időtartamra bezárnak, az adóhatóság egy piros és jól látható szalaggal ragasztja körbe, ami a szabálysértés jele. Amennyiben a polgárok észreveszik, hogy egy üzlet az intézkedések ellenére is működik, akkor azt bejelenthetik az adóhatóságnak, s az a bejelentést követően terepre megy, és megbünteti a vállalkozót.