2024. április 26., péntek

Médiairányítás közpénzen?

Marinika Tepić, a Szabadság és Igazság Pártjának alelnöke azt állítja, hogy az államvezetésben résztvevő többségi párt közpénzeket költ arra, hogy saját irányítása alá vehessen médiaházakat. A politikusnő a napokban egy olyan szerződést hozott nyilvánosságra, amellyel arra mutatott rá, hogy a Telekom Srbija hogyan segítette a Wireless Media tulajdonosát ahhoz, hogy megvásárolja a Kurir napilapot működtető Adria Media Group médiaházat. Ana Brnabić kormányfő arra szólította fel a politikusnőt, hogy hagyjon fel a mindennapos mentális „robbanásokkal” és a hamis botránykeltéssel, mert azok sokba kerülnek a polgároknak.

Marinika Tepić vádjait, miszerint a Telekom visszaél a közpénzekkel, hogy ezáltal a hatalmi párt ellenőrzése alatt tarthasson médiaházakat, a Telekom illetékesei cáfolták, kiemelték ugyanakkor, hogy soha nem tagadták együttműködésüket a Wireless Media vállalattal, nekik köszönhetően gyorsabb és hatékonyabb választ tudtak adni a piacon jelentkező kihívásokra.

Tepić azonban a napokban nyilvánosságra hozta a Telekom Srbija állami vállalat és a Wireless Media közötti szerződését, majd a dokumentumra hivatkozva elmondta, hogy a szerződés számos kérdésre fényt derít. Tepić azt állítja ugyanis, hogy a Telekom annak ellenére, hogy 15 évig beruházott a Mondo hírportálba, végül odaajándékozta Igor Žeželjnek, a Wireless Media tulajonosának, illetve a vállalkozó további 10 millió eurót kapott az állami vállalattól arra, hogy megvásárolja a Kurir napilapot működtető médiaházat. Žeželj az állami vállalattól ezen felül további 28 millió eurót kap más tartalmak legyártására.

– Mindhárom vállalat 2018. 12. 31-ei számviteli mérlegén jól látható, hogy a Telekom 10 millió eurós előleget fizetett ki Žeželj egyik vállalatának, amely a pénzt továbbutalta Žeželj leányvállalatának és négy nap múlva Igor Žeželj bejegyezte a Kurir, illetve az Adria Media Group megvásárlását. A vak is látja, hogy ezek tények és bizonyítékok – emelte ki Tepić a sajtótájékoztatón.

Éppen ezért aggasztónak és botrányosnak nevezte, hogy az ügyben az ügyészség még mindig nem lépett, így amennyiben a szerződés felmutatása után sem végzi az ügyészség a munkáját, a politikusnő őellene is feljelentést tesz a kötelezettségek elmulasztása, illetve a szervezett bűnözésben való részvétel miatt.

Vladimir Todorović ügyvéd a felmutatott szerződéssel kapcsolatban az N1 televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a szerződés szimulált jogi dokumentum hamis tárgymegjelöléssel, ugyanis mivel az állam nem lehet médiaház tulajdonosa, ezt trójai faló módjára teszi meg. Ebben játszott szerepet Igor Žeželj vállalata, amely 10 millió euró províziót kapott arra, hogy a Telekom így jogot formálhasson az adott médiaház szerkesztéspolitikájának alakítására, illetve kizárólagos munkatárs lehessen ezekben a médiumokban. Az ügyvéd szerint azonnali hatállyal fel kell bontani a szerződést, és a befizetett összeget vissza kell utalni a Telekom számlájára, hiszen az teljes mértékben a lakosság pénze.

Ana Brnabić kormányfő hamis botránykeltéssel vádolta meg Tepićet. A Pink televízióban tett vendégszereplése során kiemelte, hogy azzal, hogy az ellenzék a Telekomot támadja, egyedüli célja az állami vállalat tönkretétele, hiszen ezzel felborítaná a piacon a versenyszellemet és monopolhelyzetet teremtene a magánkézben levő másik kábeltelevízió-szolgáltatónak.

Szerbiában ugyanis két kábeltelevízió-szolgáltató működik, a Telekom, amely többségi állami tulajdonban van, és az SBB, amely a United Group tulajdona.

A Telekom kapcsán már korábban is felmerültek visszaélések. Goran Radosavljević gazdasági analitikus, egyben a Szociáldemokrata Párt tagja szerint az állam túlfizette a Kopernikus televíziót és a Radius Vektor kábeltelevízió-szolgáltatót, ugyanis a Kopernikusért 195 millió eurót adott, a valós becsült értéke azonban akkor 61 millió euró körül alakult, a Radius vektorért pedig 108 milliót fizetett ki az állami vállalat, annak értéke viszont nem érte el a 24 millió eurót. A Kopernikus tulajdonosa ebből a pénzből később megvásárolta az O2-t és a Prva televíziót.

Egyes médiumok a Kopernikus egykori, illetve az O2 és Prva televízió új tulajdonosának, Srđan Milovanovićnak a fivérét, Zvezdan Milovanovićot tartják esélyesnek a telekommunikációs minisztérium élén.