2024. április 26., péntek

Sikeres Szerbia gazdasági programja

A Nemzetközi Valutaalap szerint Szerbia helyesen intézkedett a járvány okozta válsághelyzetben

Sikerrel zárult a szerbiai gazdasági program eredményeinek negyedik, utolsó előtti felülvizsgálata – állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Végrehajtó Igazgatóinak Bizottsága. A tervet az IMF a 2018-ban kötött megállapodás alapján a Politikai Koordinációs Eszköz (PCI) elnevezésű tanácsadói együttműködési program szerint támogatja.

– Szerbia folytatja gazdasági tervének sikeres megvalósítását. A hatóságok a koronavírus-járvány elleni küzdelemnek már a korai szakaszában szigorú egészségvédelmi intézkedéseket foganatosítottak, és komoly gazdaságmentő csomagot állítottak össze – állapította meg a Nemzetközi Valutaalap Végrehajtó Igazgatóinak Bizottsága. Kimondottan kedvezően értékelte, és erőteljesnek, átfogónak, jól átgondoltnak tartja a kormány intézkedéscsomagját, amely idejében érkezett, nagyobb befektetéseket eredményezett az egészségügyben, a legjobb módon szolgálta a háztartások védelmét, a munkahelyek megőrzését, a bankrendszer kellő szintű fizetőképességének fenntartását és a hiteltörlesztések könnyítését. Az IMF-bizottság megállapította, hogy Szerbia megőrizte az alacsony inflációt és a stabil árfolyamot. Válaszként a járvány okozta válságra a régió egyik legnagyobb pénzügyi csomagjával segítette meg a családokat, a vállalatokat és az egészségügyi rendszert – közölte a Szerb Nemzeti Bank kormányzójának kabinetje.

Jorgovanka Tabaković bankkormányzó kiemelte, várható volt, hogy sikeresen zárul a szerbiai gazdasági terv megvalósításának negyedik értékelése. „A stabil pénzügyi szektor és az alacsony infláció jelentős támasza a közpénzügyeknek, a devizatartalékok rekordszinten vannak, így a gazdaság ellenálló a különféle kihívásokkal szemben. A korábban növekedésnek indult gazdaság és a sikeres hatósági intézkedések alapján az IMF Bizottságának előrejelzése szerint Szerbia GDP-növekedése az idén a nemzetközi gazdasági sokkhatás ellenére is 3 százalékos lehet. Ez a nemzetközi pénzintézet egyik legkedvezőbb projekciója 2020-ra vonatkozóan, a továbbiakat illetően pedig úgy értékeli, hogy 2021-ben és 2022-ben erőteljes, 6 százalékos növekedésre lehet számítani.

Az IMF szerint az infláció nemcsak az idén, hanem középtávon is ellenőrzés alatt marad, az idén várhatóan 1,5 százalék körül alakul, utána pedig fokozatosan közelít a középtávú célértékhez – közölte Tabaković, aki szerint a gazdasági növekedés az idén jobb eredményt is mutathat annál, amit a Valutaalap jelez. Ismertette továbbá az IMF-nek azt a prognózisát, hogy a pénzügyi hiány már 2021-ben körülbelül a GDP 2 százalékának szintjén lesz, az azt követő években pedig 0,5 százalék körül. Ezzel lehetővé válik, hogy a GDP-arányos közadósság ismét csökkenő irányzatot vegyen, de a Valutaalap szerint ebben a válságos évben is 60 százalék alatt marad. Jövőre sikeresen folytatódhatnak a közberuházások, és értékük 2021-től meghaladhatja a GDP több mint 5 százalékát.

A bankkormányzó megjegyezte: Szerbiát az újabb kori történelem legnagyobb válsága sokkal jobb makrogazdasági helyzetben találta, mint a 2008. évi, így vált lehetővé, hogy a kormány és a Szerb Nemzeti Bank egy erőteljes gazdasági csomaggal védekezzen. A világ központi bankjainak sorában a szerbiai jegybank az elsők között reagált az előállt helyzetre.