2024. április 26., péntek

Bazsalikom és körömvirág

Mihók Szilvia gyógynövényekről és természetes gyógyításról

Napjainkban egyre többen térnek vissza a nagyanyáink és dédanyáink által jól ismert gyógynövényekhez. Szinte bármilyen problémánkra találhatunk olyan füvet vagy gyökeret, ami az ígéret szerint hatékonyan és gyorsan képes rajtunk segíteni. A gyógynövényekből kozmetikumokat és különféle háztartási szereket is készíthetünk, amelyek használata környezetbarát módon válthatja ki a vegyszereket. A törökkanizsai Mihók Szilviát mindig is érdekelték a gyógynövények és a belőlük készíthető termékek. Személyes okokból váltott a természetes kozmetikumokra, mára pedig a gyógynövények termesztése és feldolgozása a hivatásává vált, az internet mellett vásárokon és bioboltok polcain is találkozhatunk a termékeivel. Mihók Szilviát a gyógynövényekről, a belőlük készült gyógytermékekről és saját élményeiről kérdeztük.

Mióta foglalkozol gyógynövényekkel?
– Hivatásszerűen hét éve, de természetesen előtte már régóta érdekeltek a gyógynövények és a házi készítésű kozmetikumok, tinktúrák, kenőcsök. Elsősorban azért kezdtem el ezekkel foglalkozni, mert a boltban megvásárolható kozmetikumok mindegyikére allergiás reakciót mutatott a bőröm. Nagyon sok mindennel próbálkoztam, megvásároltam a legdrágábbat és a legolcsóbbat is, de egyik sem volt jó. Így kezdtem el utánaolvasni az alternatíváknak, és rátaláltam a természetes kozmetikumokra. Egy-két évet csak a tanulásnak szenteltem, szerencsére nagyon sok könyv az interneten is fent van. Eleinte ezekből tanultam, utána füvesemberektől a gyógynövényekről és a krémek készítéséről, végül elmentem Belgrádba, egy természetes kozmetikumok iskolájába. Ott olyan krémek készítését tanultam meg, amelyek a gyógynövényeken kívül másfajta, ám szintén természetes alapanyagokat tartalmaznak.

Milyen termékeket lehet nálad beszerezni?
– Egyebek között szappanokat, tinktúrákat, teákat, kenőcsöket, gyógymézeket, gyógypárnákat. Minden olyasmi megtalálható nálam, amit gyógynövényből lehet készíteni. Ezek mellett nem kell semmi vegyszereset vásárolni a háztartás számára, sőt szinte bármilyen egészségügyi problémára megoldást jelenthetnek. Igyekszek a környékünkön lévő kézműves-kiállításokon ott lenni, piacokra is megyek, illetve néhány termékem egyes vajdasági bioboltokban is megvásárolható: Óbecsén, Magyarkanizsán, Törökkanizsán, Zentán és Adán.

Tanfolyamokat, közös gyógynövénygyűjtést szervezel?
– Tartottam szappankészítő tanfolyamokat. Nagyon sokan érdeklődnek a gyógynövényismereti és a krémkészítő tanfolyamok iránt, ezek is tervben vannak. Úgy képzeltem el, hogy vásárolunk egy tanyát, ahol iskolaszerűen ott lesznek majd ezek a növények. Most is termesztek gyógynövényeket, a jelenlegi helyünk azonban nem alkalmas arra, hogy nagyobb mennyiséget termesszünk rajta. Egyelőre csak terepi gyűjtést tudnék szervezni, de sajnos azt tapasztalom, hogy az emberek inkább tálcán szeretik kapni a dolgokat, nem szeretnek tenni magukért. Ezért vannak kevesen, akik gyógynövényeket gyűjtenek. Ha egy család havonta csak egyszer elmegy sétálni a természetbe, és az éppen akkor virágzó gyógynövényeket begyűjti, akkor azzal az egész évi teamennyiséget fedezi, ami a legfontosabbakat illeti, tehát felfázásra, lázra, köhögésre is lesz otthon gyógynövénye, valamint lesznek élvezeti, nyugtató, tisztító teái is.

Te honnan szerzed be a gyógynövényeket?
– Legfőképpen gyűjtöm őket. Természetesen itt, Vajdaságban, a környezetemben. Bánátban nagyon jó, szikes talaj van, ami ideális a gyógynövények fejlődéséhez, valamint ahhoz, hogy sok hatóanyag legyen bennük. Vannak olyan rétek, amik messze vannak a szántóföldektől és az úttól is. A szántóföldeken sokat permeteznek, rovarirtóznak, gyomirtóznak, itt nem szabad gyógynövényeket gyűjteni, csak ott, ahol pár kilométeres körzetben nincs semmiféle szennyeződés. Otthon is sok gyógynövényt termesztek, van például levendulám, rózsám, bazsalikomom, muskotályos zsályám, zsályám, mentám, kakukkfüvem, citromfüvem, borágóm, rozmaringom. Vásárolni nem szoktam gyógynövényeket. Egyrészt azért, mert nem tudok róla, hogy frissen is lehetne, szárítva pedig elejében egyszer-kétszer vettem, ám nagyon silány minőséget kaptam. Én viszont maximalista vagyok, nálam minden a lehető legjobb minőségű kell, hogy legyen.

Sok mindenre jó a gyógytea, de van, amikor muszáj orvoshoz fordulni. Te mit szoktál javasolni, mikor kell mindenképpen felkeresni az orvost?
– Először mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni, mert ő tudja felmérni az egészségügyi állapotunkat. Sok mindenre saját magunktól is rá tudunk jönni, de a diagnosztika nagyon fontos. Amikor megvan a probléma, arra már gyorsan tudunk hatékony segítséget nyújtó gyógynövényt találni. Természetesen nemcsak gyógynövényekkel lehet gyógyítani, hanem másfajta módszerek is léteznek. Úgy látom, hogy az egészségügyi szakemberek közül egyelőre még nagyon kevesen nyitottak minderre, viszont egyre többen nyitnak. Nem lehet minden ember egyforma, és mindenkinek a véleményét el kell fogadni.

Volt valamilyen emlékezetes eset, amikor valakin segített a gyógynövénykészítményed?
– Nagyon sok pozitív visszajelzést kapok, nehéz közülük egyet kiemelni. Egyszer például valaki nagyon köhögött. Késő ősz volt, influenzajárvány ideje, sokan meg voltak fázva, sokan köhögtek. Az illetőnek napokig, hetekig nem múlt el a köhögése, éjszaka nem tudott tőle aludni. Egy közös barátunk ajánlotta neki az egyik termékemet, egy gyógynövényes mézet, ami nagyon jó köhögésre, megfázásra. Nem hitt benne, mégis engedett a rábeszélésnek, és egyik délután bevett belőle egy kiskanállal. Másnap felhívta a közös barátunkat, hogy rendeljen neki ilyet, mert végre végigaludta az éjszakát.