2024. április 26., péntek

Almára várva

Szüret előtt már telt ház van a hajdújárási Golden Fruct hűtőházban – Az orosz piacon egyelőre nincs kereslet az alma iránt

A Szabadka környéki gyümölcsösökben hamarosan megkezdődik a szüret, majd a termelőknek értékesíteniük kell az idei termést. Hűtőházban azonban raktározni is lehet az almát, és nem kell azonnal értékesíteni a gyümölcsöt. A hajdújárási Z. Z. Cooperativa Golden Fruct azon kevés modern hűtőházak egyike, ahol a termelők tárolhatják termésüket. Az idei almatermésről és a hűtőház működéséről Ábrahám Sándor, a hűtőház igazgatója, őstermelő számolt be lapunknak.

Az idei almaterméssel kapcsolatban az igazgatótól megtudtuk, hogy a terméshozam nem olyan jó, mint a tavalyi évben, és a kereslettel is vannak problémák.

A hűtőházban 170 vagon almának van hely (Fotó: Patyi Szilárd)

A hűtőházban 170 vagon almának van hely (Fotó: Patyi Szilárd)

– Jelenleg almaszüret előtt állunk, bizonyos fajtákat, mint például a Galát, már szedik. Sajnos azonban az orosz piac ezt az almafajtát nem vásárolja fel tőlünk. Ez számunkra azért rossz, mert egy félig nyári, félig őszi almáról van szó, amelyet nem tudunk tárolni. Ezért jó lenne, ha valamilyen elmozdulás történne ez ügyben. Bízunk abban, hogy szeptember elsejétől változik a helyzet, akárcsak abban is, hogy az almának jó ára lesz. Tudomásunk van arról, hogy Oroszországban több gyümölcsös is termelőnek állt, így valamennyi almájuk az oroszoknak is van. Nekik azonban nincsenek hűtőházaik, ezért az almájukat nem tudják hosszabb távra eltárolni. Ezért ők most próbálják értékesíteni a gyümölcsöt a hazai piacon. A tavalyi árhoz viszonyítva az idén az alma ára biztos valamennyivel olcsóbb lesz, de a környező országokból kapott jelentések alapján valószínűsíthető, hogy így is jó áron tudjuk majd értékesíteni az almát. Ami a hozamot illeti, nekem körülbelül „fél termésem” van. Más gazdák is ilyen helyzetben vannak. Hozzá kell tenni, hogy egyes gazdáknál, ahol olyan fiatal gyümölcsösök vannak, amelyek az utóbbi években váltak termővé, szép termés mutatkozik. A terméskiesés visszavezethető a tavaszi fagykárokra, valamint arra, hogy tavaly nagy termésünk volt. Így a fák most nem tudtak olyan termést hozni, mint az előző évben – vázolta fel az idei helyzetet Ábrahám Sándor.

A tizenkét éve alapított hűtőház szövetkezeti alapon működik, vagyis a termelők összefogásából épült meg. A legújabb olasz technológiával működik. Bár jelenleg a hűtőkamrák üresek, a százhetven vagon férőhellyel rendelkező hűtőházban már most minden tárhely le van foglalva.

(Fotó: Patyi Szilárd)

(Fotó: Patyi Szilárd)

– Mint hűtőház, teljesen tele vagyunk, hely már nincs. A termelőknek a többlettermést otthoni hűtőházaikban kell majd elhelyezniük. Nálam is van otthon például egy hatvagonos régi, klasszikus hűtőház, ami valószínűleg meg fog telni almával – mondta Ábrahám Sándor.

Az igazgató a fentiekhez hozzátette, hogy a hűtőházban nyolc hónapig tárolt almán a veszteség minimális, két százalék alatt marad, míg egy otthoni hűtőházakban ez a szám elérheti a tíz, de akár a tizenkét százalékot is.

– Azt azért tudni kell, hogy ezek nem gyógykamrák. Amikor a kamrát márciusban, áprilisban kinyitjuk, ki milyen termést hozott be, olyan termést is fog hazavinni – magyarázta Ábrahám Sándor.

Az igazgatótól azt is megkérdeztük, hogy a tavaszi rendkívüli állapot hogyan hatott ki a hűtőház munkájára.

– A koronavírus-járvány és a rendkívüli állapot a hűtőházra ugyanolyan hatással volt, mint más vállalatokra. Sőt a mi munkánk a legnagyobb járvány idején zajlott, tehát márciusban, áprilisban és májusban, akkor, amikor a legszigorúbb intézkedések voltak érvényben. A munkát nem tudtuk elhalasztani, hiszen száz termelőnek a termése, évi jövedelme volt bent a hűtőházban. Egyetlen szerencsénk az volt, hogy a szállítás a járvány ellenére nem állt le. Az országok között a kereskedelem ugyanúgy folyt, mint a járvány előtt. Így el tudtuk adni az összes almánkat, és a termelők megkapták a pénzüket. Ezzel biztosítottuk a termelők megélhetését és az újratermelést – válaszolta Ábrahám Sándor.