2024. április 26., péntek

Tiltakozás Nagybecskereken

Környezeti veszélyekre figyelmeztettek a város főterén

Nagybecskereken évtizedek óta megoldatlan az ivóvíz-ellátás, és a vízgyár megépítése ellenére sem látszódik, hogy mikor ér véget az áldatlan állapot. A város vízellátását nemrég újból átvette a Városi Vízművek, amely közvetlenül a kutakból látja el a városi hálózatot – klórral fertőtlenített, de nem arzénmentesített – vízzel, amely így továbbra sem alkalmas emberi fogyasztásra.

Víz helyett gumigyárat kapnak (Kecskés István felvétele)

Víz helyett gumigyárat kapnak (Kecskés István felvétele)

Közben folytatódik a Prekon állati hulladékot feldolgozó üzem körüli huzavona, két-három kilométeres körzetben érződik az üzemből áradó bűz, ami különösen a nyári hónapokban keseríti meg a környéken élők mindennapjait. A napokban a felügyelőség ideiglenesen leállította az üzem működését, de a polgárok tartós megoldást követelnek.

Mindezek tetejében a nagybecskereki ipari övezetben épül a Linglong Tyre gumiabroncsgyár, amely sokak szerint egy újabb potenciális környezetszennyező.
A felsoroltak miatt pénteken este megtartott tiltakozó gyűlésen Dušan Kokot, a Polgári Fordulat elnöke elsősorban a városi közigazgatást hibáztatta, amely szerinte nem az itt élő polgárok érdekeit tarja szem előtt, hanem a hatalmi párt diktátumára hallgat.