2024. április 26., péntek
NAGYBECSKEREK

Az Új Barcelona hangversenye

A főleg nagybecskereki zenészekből álló Új Barcelona zenekarnak a Városi Népmúzeum átriumában megtartott szombat esti koncertje volt az első komolyzenei rendezvény a városban a koronavírus-járvány kezdete óta. Haydn, Mozart és Milan Aleksić műveit hallhatta a közönség.

Kicsinek bizonyult a múzeum átriuma (Kecskés István felvétele)

Kicsinek bizonyult a múzeum átriuma (Kecskés István felvétele)

A hangverseny egy új komolyzenei együttesnek a bemutatkozása volt, amely nevével a XVIII. században egy ideig Becskereken élő spanyolokra emlékeztet. A harminctagú zenekar elsősorban a Béga menti város gazdag komolyzenei hagyományát próbálja majd folytatni.

– Az Új Barcelona egy teljesen új együttes, de mi már régóta ismerjük egymást. A zenekar tagjai főleg a zeneiskola néhai diákjai, mostani és egykori tanárai. Örömmel ültünk össze Milan Aleksić fölszólítására, mert már nagyon rég nem muzsikáltunk együtt a járvány miatt – mondja Dutina Vilma, a nagybecskereki zeneiskola tanára.

Az együttes létrehozásának ötlete alig egy hónapja született. Az egyik kezdeményező pedig Milan Aleksić, az Újvidéki Zeneakadémia tanára, zeneszerző és karmester volt.

– Az együttes tagjait rendkívül könnyen összegyűjtöttük. Hihetetlenül gyorsan, mert az emberek nagy szükségét érzik annak, hogy zenéljenek. A zenészek olyanok, mint a sportolók. Minél jobbak a zenészek, annál közelebb állnak a sportolókhoz. Fellépések nélkül nehéz. Úgyhogy mindannyian nagyon kívántuk ezt, türelmetlenek voltunk már – mondja az ötletgazda.

A nagybecskereki zenészek abban bíznak, hogy ez csak a kezdet. Azt tervezik, hogy még sokáig együtt zenélnek majd – a közönség megelégedésére.

– Mindannyian nagyon örülünk neki, hogy hosszabb idő után újra tudunk együtt zenélni és koncertet adni elő. Gondolom, hogy a közönségnek is nagyon hiányzott, hogy az utóbbi fél évben nem voltak koncertek – nyilatkozta Süveg Tibor, a nagybecskereki zeneiskola tanára.

A múzeum átriumába korlátozott számú közönség fér be, amit a járványhelyzet még lecsökkentett. Ezért a város főterén kivetítőn, és a világhálón is lehetett követni az eseményt, melyet a Városi Népmúzeum és a Kultúrközpont szervezett, Nagybecskerek Város védnökségével.