2024. április 26., péntek
NAGYBECSKEREK

A (volt) polgármestert választották meg a városi képviselő-testület elnökévé

Čedomir Janjić eddigi polgármestert választották meg a nagybecskereki városi képviselő-testület új elnökévé, a helyi parlament titkári teendőt pedig Svetlana Grujić okleveles jogász végzi majd el. A városi képviselő-testület alelnökének, valamint a mandátumügyi, kinevezési és a szabályozási bizottságok megválasztását levették a pénteki alakuló ülés napirendjéről.

A városháza helyett a kultúrközpontban (Kecskés István felvétele)

A városháza helyett a kultúrközpontban (Kecskés István felvétele)

A június 21-ei választásokon a SZHP 42 mandátumot szerzett, a SZSZP-nek 11 képviselői hely jutott, öt helyet szerzett a Metla (Söprű) mozgalom, négy mandátum jutott a Vajdasági Frontnak, a VMSZ három helyet szerzett, míg a Szuverenisták (DJB) két képviselői helyet kaptak a 67-tagú városi képviselő-testületben. Az eddigi hatalmi koalíció tehát még nagyobb többséggel vezetheti az önkormányzatot.
– A végrehajtó halommal kapcsolatos személyi kinevezésekről még nem született döntés. Ez a következő napokban történik meg. Várjuk, hogy köztársasági szinten megalakuljon a koalíció és az tükröződik Nagybecskereken és a többi helyi önkormányzatban is. Tehát még egy kicsit türelmesek leszünk – nyilatkozta Goran Knežević, a SZHP nagybecskereki Városi Bizottságának elnöke.

A VMSZ a vidék magyarsága szempontjából fontos beruházások megvalósítását tűzte ki célul: a nagybecskereki és a muzslyai iskolák tornatermeinek megépítését, a lukácsfalvai főutca aszfaltozását, a szentmihályi és az erzsébetlaki művelődési otthonok felújítását.
– A hatalomból többet tudunk tenni mind a magyar közösségért, mind a városban és a falvakban. Így azt fogjuk hangoztatni és azon fogunk dolgozni, amelyeket már elmondtunk a választás előtti időszakban, a kampányprogramban. Tehát mindaz, ami a magyar közösségnek fontos, azért síkra szállunk – mondta Sztojkó József, a VMSZ nagybecskereki körzeti szervezetének az elnöke, aki megerősítette, hogy a párt számít egy helyre a Városi Tanácsban.

A szocialisták képviselői a haladókkal összhangban szavaztak, bár hivatalos koalíció még nem született.
– Úgy gondolom, hogy az elmúlt nyolcéves időszakban kádereink jól végezték a munkájukat. Remélem, hogy így lesz a következő időszakban is és koalíció része leszünk, valamint a polgárok érdekeit szolgáljuk – fejtegette Željko Malušić, az SZSZP nagybecskereki Városi Bizottságának elnöke.

A titkos szavazáson a helyi parlament 67 képviselője közül 56-an szavaztak arra, hogy az eddigi polgármester legyen a helyi parlament elnöke.
– Bízom abban, hogy a következő időszakban egyes döntéseket konszenzussal hozunk meg a városi képviselő-testület ülésein. A korábbi helyi parlament elsősorban gyorsan dolgozott, a beruházóknak nem kellett a kelleténél többet várakozniuk egyes végzésekre – ezt folytatjuk a következő négy évben is. Sok nehéz kérdést kell megvitatnunk, elsősorban a helyi parlamentben, amihez meglesz a képviselők legnagyobb részének a támogatása – nyilatkozta Čedomir Janjić, a városi képviselő-testület új elnöke.

A mandátumok hitelesítése és az eskütétel után a Vajdasági Front képviselői elhagyták az üléstermet. A járványhelyzet miatt a városháza díszterme helyett az ülést a Kultúrközpontban tartották meg.