2024. április 26., péntek

Maradt a vezetőség

Pénteken délelőtt tartotta meg alakuló ülését az új összetételű csókai községi képviselő-testület. A koronavírusjárvány-veszélyre való tekintettel a testületi ülést ez alkalommal a Művelődési Ház nagytermében tartották meg, ahol lehetőség van a távolságtartásra vonatkozó előírások betartására. Az alakuló ülésen hitelesítették a választásokon eredményesen szerepelő pártok képviselőinek a mandátumát.
A júniusi helyhatósági választáson legtöbb mandátumot a Szerb Haladó Párt jelöltjei szereztek, a 25 tagot számláló képviselő-testületben az SZHP 14 helyet szerzett, a VMSZ-nek 9 hely jutott, a két legeredményesebb párt mellett a Szerb Szocialista Párt 2 helyet tudhat a magáénak. A 25 képviselő letette a hivatali esküt, és utána megválasztották az önkormányzat új tisztségviselőit.
Titkos szavazással a képviselők újabb négyéves megbízatással Oláj Tibort (VMSZ) választották meg a községi képviselő-testület elnökének, aki megköszönte a község magyar ajkú választópolgárainak a bizalmat, illetve a munkatársainak az elmúlt négy évben végzett munkát. Az új-régi elnök a polgármesteri tisztségre Gyömbér Stana (SZHP) eddigi polgármestert javasolta, akit ugyancsak titkos szavazással neveztek ki négy évre. Az alpolgármesteri tisztséget Mihajlo Popović (SZHP) tölti be. A polgármester tanácsadóinak a számát háromról egy főre kell csökkenteni az önkormányzatokról szóló törvény értelmében, erre a pozícióra SZHP és VMSZ között létrejött koalíciós megállapodás értelmében a VMSZ ad javaslatot.
A községi képviselő-testület titkári pozícióján sem történt változás, ezt a funkciót Tóth Zoltán (VMSZ) látja el az új összetételű testületben is. A testület alelnöki helyére dr. Naumov Ivana (SZHP) doktornőt nevezték ki, aki ezt a funkciót volontőrként tölti be. Az új összetételű képviselő-testület kinevezte a községi tanács öt tagját is: Radovan Budovalčev (helyi közösségek), Zlatomir Rajić (kisebbségek), Svetlana Radin (gazdaság, mezőgazdaság), Jaksa Róbert (gazdasági fejlesztések és projektek), Törtei János (nemzetközi együttműködés és kultúra).