2024. április 26., péntek

Boldogító igen a korona idején

Az esküvői ipar veszteséges évet tudhat majd maga mögött

Vannak olyan nők, akik már egészen fiatalon elképzelik, milyen lesz az esküvőjük. Gondosan, lépésről lépésre megtervezik, hogy milyen legyen a ruha, a torta, a díszítés, a gyűrű... Sokan már akkor tisztában vannak mindezekkel, amikor a vőlegény még a láthatáron sincs. Mások akkor kezdenek el ilyesmiről gondolkodni, miután a jegygyűrű az ujjukra került. Megint mások pedig egyáltalán nem foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel. Bármelyik kategóriába is tartoznak a menyasszonyok, annyi biztos, hogy az idén egyikük sem tarthatott olyan esküvőt, mint amilyet megálmodott.

A koronavírus-járvány teljesen felborította az idei esküvőszezont. A márciusban bevezetett rendkívüli állapot és a hétvégi kijárási tilalom miatt az összes tavaszi mennyegzőt lemondták vagy későbbre halasztották. Voltak, akik nyár végi vagy őszi időpont mellett döntöttek, míg mások a jövő évre tették át a nagy napjuk dátumát. Ezután, június közepén enyhítettek a szigorú szabályokon, és ismét lehetett lakodalmakat tartani. Ez az állapot mindössze egy hónapig tartott, hiszen újra megnövekedett a fertőzöttek száma, és ismét bevezették a szigorításokat.

A 2020-as év nem az esküvői ipar éve. A szolgáltatók nagyon megsínylették a jövedelem-kimaradást.

Az esküvői ruhaszolonokba a férhez menedő lányok csak próbálni jártak be. A zenekaroknak és a lemezlovasoknak a rendezvények és a fesztiválok elmaradása mellett a lakodalmak hiánya is nagy érvágást jelent. A lakodalmas zenekarok tagjai általában másodállásban zenélnek esküvőkön, de így is kisebb bevétellel számolhatnak az idén. A fodrász- és a szépségszalonokba is a megszokottnál kevesebb menyasszony tért be. Ugyanígy a dekoratőrök és az esküvői kiegészítők készítői is lényegesen kevesebb megrendelést kaptak. A fotósoknak és a videósoknak is más jövedelemforrás után kellett nézniük.

A lakodalmas termek csak néhány hétvégén, az év elején és a júniusban bevezett enyhítések után tudtak teljes kapacitással dolgozni. Azok a vendéglátóipari létesítmények jártak jobban, amelyek étteremként is működnek, mert a rendkívüli állapot idején is tudtak ételek házhoz szállításával foglalkozni. Azok az éttemek, amelyek terasszal vagy kerthelyiséggel rendelkeznek, hétköznapokon és hétvégéken ugyanúgy tudják fogadni a vendégeket. A jelenlegi előírások szerint este 9 óráig lehetnek nyitva az éttermek, kávézók zárt terei, a vendégek pedig egészen 11 óráig tudnak kint ülni a teraszon vagy a kerthelyiségben. A lakodalmas termek esetében ez a lehetőség nem áll fenn. Piuković Norbert, a szabadkai Bálint-terem tulajdonosa elmondta, hogy ez az év egyáltalán nem kedvezett az esküvői szektornak, különösen azoknak, akik lakodalmas termeket üzemeltetnek.

– Azok a helyek, amelyek éttermekként funkcionálnak, működnek. Viszont mi, akiknek lakodalmas termük van, már egy jó ideje nem dolgozunk. A kormány meghatározta, hogy hány személy lehet zárt térben. Egy lakodalom általában 100 főnél kezdődik, így nagyobb összejövetelnek számít. Emiatt nem tudták megtartani őket. Sokan lemondták a lakodalmukat, és a jövő évre halasztották vagy egyáltalán nem tartották meg, csak a Városházán összeházasodtak. Akadtak olyanok is, akik egy ötven személyes, kis családi összejövetelt tartottak, ebéddel. Sokan azért mondták le a lakodalmat, mert megszokták az úgynevezett lakodalmas menetet, tehát a vacsorát, a forgatást, a hajnali terítést. Jelenleg ilyen formában nem lehet megszervezni az egészet. Ha kilenc óráig lehet bent tartózkodni a teremben, akkor már reggel 9–10 órakor kell kezdeni a lakodalmat, hogy a hajnali terítés este 8-kor legyen. Nagyon sokan mondták le azért, mert nem lehetett hazajönni Szerbiába. A külföldön dolgozók sem mertek kockáztatni. Most szombaton lesz egy kisebb lakodalmunk. Lehetséges, hogy lesznek enyhítések, és az új törvény értelmében a vendéglátóipari intézmények hajnali 1-ig tudnak nyitva tartani. Így már több értelme van dolgozni – nyilatkozta lapunknak Piuković Norbert.

Hasonló a helyzet azokkal is, akik az esküvői kiegészítők készítésével és árusításával foglalkoznak. Az idén kevesebb megrendelővel kell számolniuk. Molnár Gábor Emese a többi között vendégvirágok, meghívók, gyűrűpárnák, pezsgőspoharak és üvegek, menyasszonyi és menyecske-hajdíszek, ékszerek készítésével foglalkozik. Az idei év számára is más volt, mint az eddigiek.

– Egyetlen lakodalmat mondtak le, a legtöbbet elhalasztották, az egyik felét jövőre, a másik felét őszre.

Még most is érkeznek újabb rendelések szeptemberre és októberre. Keresztelőre egy megrendelésem van, úgy néz ki, hogy meg lesz tartva. A darabszámokat nem csökkentették, amikkel kész voltam, azokat mind el is vitték. Minden más olyan rendezvényt elhalasztottak, amelyeken hétvégente árulni tudok. Csak néhány rendezvényen tudtam jelen lenni, a karantén után volt egy-két búcsú és az Ada Napok. Sajnos az idén kimaradnak a nagyobb rendezvények, mint például az Interetno fesztivál, de reméljük, jövőre minden a régi lesz – mondta Molnár Gábor Emese.

A lakodalmak hangulatfelelőseinek, a vőfélyeknek kevesebb munka jutott az idén. A szabadkai Gyémánt János naptára egész évre tele volt, viszont a legtöbb menyegzőre nem került sor.

– Azért sajnálom a fiatalokat, mert valamiért biztosan szerették volna az adott időpontban megtartani az esküvőjüket. A legtöbb idei lakodalmat őszre vagy a jövő évre halasztották el. Augusztus végén lesz egy lakodalom, októberben pedig öt. Ha minden jól megy, akkor az idei betervezett huszonhat lakodalomból nyolc meg lesz tartva. Négy pár már összeházasodott, de az ünnepséget jövőre tartják meg. Amióta a fiatalok külföldön vannak, általában ott tartják a polgári szertartást, itthon esküdnek meg a templomban, és itt tartják meg a lakodalmat is. Azok, akik az eredeti tervek szerint 2021-ben szeretnének összeházasodni, már lefogalalták az időpontot. Van, aki az esküvő dátuma előtt másfél évvel megtette ezt. Akik az idei évről tették át jövőre, azokkal egyeztettünk, kerestük a szabad dátumokat. Megkérdezik, mikor vagyok szabad, ezután egyeztetnek a teremmel és a zenekarral. Nagy nehézségek árán lehet mindezt összehangolni. Vannak olyan zenekarok, amelyek népszerűbbek, és nekik már tele van a naptáruk. A jövő évre vonatkozóan van olyan eset is, hogy szombaton foglalt leszek, és másnap, vasárnap is megyek lakodalomba. Most ezek az esetek megszaporodtak. Az egyik kollégámtól hallottam, hogy az egyik hétvégén pénteken, szombaton és vasárnap is dolgozni fog. Ez egy kicsit húzósabb. Lehet, hogy más lesz a tendencia az esküvőkkel kapcsolatban, és az is elképzelhető, hogy a párok csütörtökre teszik a lakodalmat, hiszen ezen a napon is esketnek a Városházán – tudtuk meg Gyémánt Jánostól.

A továbbiakban a járványügyi intézkedésektől és a koronavírus terjedésétől függ, hogy miként alakul az ősz. Lehet, hogy akadtak még olyan reménykedő jegyespárok, akik nem mondták le az esküvőjüket, és teljes pompában meg tudják rendezni azt. Ha minden jól alakul, a 2021-es évben azok a párok is sorra kerülnek, akiknek a vírus keresztülhúzta a számításaikat.