2024. április 25., csütörtök

Befejezték a Duna park felújításának első fázisát

Több hónapos munkálatok után befejezték a Duna park felújításának első szakaszát

 A március óta folyó munkálatok során felújították a tavacska medrét, valamint új szennyvízhálózatot és öntözőrendszert helyeztek el. Az Erzsébet sziget körüli tavacskának a rekonstrukcióját már régóta tervezték, ugyanis a medrének a szigetelése rossz állapotban volt, szivárgott a víz, mivel a padlólemezek megrepedeztek, és gyakran gondot okozott a tó vizének az újratöltése is, mert az ehhez szükséges szivattyúk is tönkrementek.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A munkálatok kivitelezője a GP Irina 2009 vállalat volt, a munkálatok összértéke 40 millió dinár. A tavacska újjáélesztésén kívül rekonstrukciós munkálatok végeztek a szennyvízelvezető csatornán, de a legösszetettebb feladat a Duna park új öntözőrendszerének a kialakítása volt. A parkban soha sem volt még ilyen modern öntözőrendszer, nagy jelentőségű befektetésről van szó, a munkálatokat az önkormányzat finanszírozta – olvasható a 021.rs honlapján.

Az új szennyvízhálózat egy részét a régi helyen újították fel, a másik részét új nyomvonalon helyezték el. A hálózatra új elvezetőcsatornákat csatlakoztattak, amelyeknek köszönhetően könnyebben lehet majd cserélni a Duna park tavának a vizét. Ezenkívül új vízelvezető-csatlakozásokat építettek, valamint felújították a park öntözőrendszerét is. A sikeresebb vízelvezetés érdekében új szivattyútelepet létesítettek, amely sokkal gyorsabban vezeti el a parkban összegyülemlett csapadékot, és a tó vizét is képes gond nélkül kicserélni.

Az új öntözőrendszer keretében a legmodernebb pop-ap berendezéseket helyezték el, amely a csöpögtetős öntözésre is alkalmas.

A rekonstrukciós munkálatok első fázisának befejeztével a látogatók nem sok változást észlelhetnek, mert a járdákat még nem újították fel, de a Városi Kertészetbe elmondták, a projekt második fázisában erre is sor kerül.