2024. április 26., péntek

Kisbusszal a Kárpát-medence körül

A Juhász Zenekar folytatja jubileumi koncertkörútját

A Juhász Zenekar az idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ebből az alkalomból egy több állomásból álló, Kárpát-medencei turnét terveztek, amelyet a koronavírus-járvány miatt nem tudtak teljes egészében megvalósítani. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatának köszönhetően sikerült megvásárolniuk egy kisbuszt, amely nagyban hozzásegíti a zenekart ahhoz, hogy minden helyszínre eljusson. A pályázaton elnyert összeg 8 millió forintot tett ki. Ennek részleteiről Juhász Gábor számolt be.

A kisbusz segítségével a zenekar bárhova el tud jutni (Fotó: Szalma Brigitta)

A kisbusz segítségével a zenekar bárhova el tud jutni (Fotó: Szalma Brigitta)

– Az idén húszéves a Juhász Zenekar, és ennek apropójából az év elején egy Kárpát-medencei turnét terveztünk. Emiatt pályáztuk meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél a 8+1 személyes kisbuszt. A sikeres pályázás után meg is nyertük az összeget. Ez abban fogja segíteni a zenekart, hogy együtt könnyebben el tudjunk jutni azokra a helyekre, ahova meghívnak bennünket muzsikálni – legyen az egy koncert, egy táncház vagy egy tánccsoport kísérte. Ez nemcsak Vajdaságra vonatkozik, hanem az egész Kárpát-medence területére, hiszen nagyon sokat muzsikálunk Magyarországon, Romániában és Szlovákiában. Ugyanúgy elmegyünk a nyugat-európai magyar diaszpórába is. Ez a kombi azért is jó, mert be tudjuk pakolni a hangszereket, tehát a nagybőgőt, cimbalmot, hegedűket, brácsákat, tamburákat. Emellett a zenekar tagjai is kényelmesen elférnek benne. Csütörtökön voltunk a kombival Baján, pénteken pedig Szegeden tartottunk egy jubileumi koncertet. A hétvégén Deszken és Hollóházán is muzsikálni fogunk – nyilatkozta Juhász Gábor. Mint hozzátette, az idei jubileumi turnéból eddig három állomás valósult meg. Eddig csak Aradon, Baján és Szegeden tudtak koncertezni. A zenekar tagjai remélik, hogy a turné további részét még az idén meg tudják tartani. A tervek szerint októberben Szabadkán is tartanak egy jubileumi koncertet.

– Fontos számunkra, hogy a saját városunkban, ahol a zenekar húsz évvel ezelőtt megalakult, itt is tudjunk egy ünnepi koncertet rendezni. A Városházán szeretnénk ezt megtartani. Reméljük, hogy ez a jubileumi év meg tud valósulni. Köszönjük a támogatónak, Magyarország Kormányának, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek. Más támogatóink is vannak a turné során. Évente több mint száz fellépésünk van. Van, amikor 200–300 vagy akár 500 kilométert kell mennünk egy-egy helyszínre. Úgy érezzük, hogy küldetésünk az, hogy oda, ahova hívnak bennünket, elmenjünk a magyar közösségnek muzsikálni. Ezt a továbbiakban is folytatni fogjuk – mondta Juhász Gábor.

Nyitókép: A kisbusz segítségével a zenekar bárhova el tud jutni (Fotó: Szalma Brigitta)