2024. április 26., péntek

Beindul a politikai élet Temerinben

Pénteken a képviselő-testület alakuló ülése

Hetek óta takaréklángon van a politikai élet a temerini községben. A pártok vezetői eddig többnyire nyári szabadságon voltak, ebből adódóan a hétre tevődött át a helyi kormányalakítási tapogatódzások megkezdése. Pásztor Róbert, a régi összetételű képviselő-testület leköszönő elnöke felhatalmazásából adódóan a hét végére, augusztus 21-ére összehívta az új összetételű testület első, alakuló ülését. Ezen az új elnök megválasztásáig a rangidős képviselő elnököl.

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Mivelhogy eddig nem voltak pártközi megbeszélések a községet irányító koalíció létrehozásáról, annak összetételéről csak találgatni lehet. Az nem vitás, hogy a választásokon meggyőző többséggel a Szerb Haladó Párt nyert, és tőle függ, hogy kit vesz maga mellé koalíciós partnernek, de a papírforma szerint erre nem is lenne szüksége, mivel egyedül, mások beleszólása nélkül is képes a községi tanács megalakítására. A végszót azonban a felsőbb pártszervek mondják ki. Annyi máris látszik, hogy a haladók és a VMSZ helyi szinten is koalícióra lép, de hogy a haladók miként tekintenek a szocialistákra, akikkel eddig minden szinten együtt kormányoztak, és hogy bevesznek-e még valakit a koalícióba, pénteken fog kiderülni.

A községi választási bizottság a június 21-én megtartott választásokon leadott szavazatok összegezéseként kiosztotta a pártok és koalíciók mandátumait. Az induló hat párt mindegyikének jutott hely a képviselői padsorokba. A 33 tagú községi képviselő-testületben a Szerb Haladó Pártnak 18, a Vajdasági Magyar Szövetségnek 6, a Koalíció a szerb királyságért tömörülésnek 4, az együtt induló Szerbiai Szocialista Pártnak és az Egyesült Szerbia (JS) pártnak 3, a Szerb Radikális Pártnak 1, és a Vajdasági Front – A demokratikus Temerinért egyesület (Vajdasági Szociáldemokrata Liga, Együtt Vajdaságért) párttömörülésnek 1. mandátum jutott.

A képviselő-testület alakuló ülésén a napirend szerint beszámolnak a választásokról, hitelesítik a választások során bizalmat nyert képviselők mandátumát, megalakítják a képviselő csoportokat (frakciókat), megválasztják a testület elnökét és alelnökét, és kinevezik a testület titkárát. Ezt követően megválasztják az adminisztratív-mandátumügyi bizottságot, majd a legtöbb mandátummal rendelkező párt javaslatára megválasztják a község elnökét (polgármestert), az elnök helyettesét és a teljes községi tanácsot. A községi tanácsnak legtöbb kilenc tagja lehet, beleértve az elnököt és helyettesét is. Ám megtörténhet, hogy a haladóknak nem lesz javaslatuk a helyi kormány megválasztására, és ez esetben csak a képviselő-testület megalakítására szűkül a testület ülése.