2024. április 26., péntek

Nem csüggednek

Két bemutatóra készülnek a nagybecskereki Madách Amatőr Színházban

A járványhelyzet igencsak megzavarta a munkamenetet a nagybecskereki Madách Amatőr Színházban is. A színészek egzisztenciája persze nincs veszélyben, hiszen amatőrökről van szó. Viszont a próbák felfüggesztése miatt két bemutatójuk várat magára.

Újraindulásra várva (Kecskés István felvétele)

Újraindulásra várva (Kecskés István felvétele)

A színház nagytermébe egy ideje csak engedéllyel lehet bemenni, a próbákra is külön jóváhagyás kell. Mint hallottuk, csak az irodákban dolgoznak. A nyáron Toša Jovanović társulata két bábelőadást és két drámai színművet mutatott be, a nyári színpadon. Az épületben dolgozik a Madách Amatőr Színház is.
– Dušan Kovačević: Egy szerelem hipnózisa című darabnak a próbái folytak, Venczel Valentin rendezésében, amikor bevezették a rendkívüli állapotot. Onnantól nem volt lehetőség, hogy a próbákat folytassuk – mondta Jenovay Lajos társulatvezető.

Az évadot így nem sikerült lezárni, de viszont az újnak a kezdete is halasztással indult.
– Hosszú idő után újra egy operettet szeretnénk bemutatni, ez pedig a Lili bárónő. Ennek az anyagi feltételeit pályázaton megkaptuk. Ugyanis a Bethlen Gábor Alap, valamint a tartományi művelődési titkárság támogatja a darabnak a színre vitelét, Tóth Irén rendezésável – hallottuk a társulat vezetőjétől. 

A járvány következményeit nemcsak a hivatásos, hanem az amatőr színészek is megérzik. Nekik elsősorban a munkafolyamat megszakítása okoz gondot.
– Időt és energiát szakítva ők jönnek a próbákra, csinálnák az előadást, de most, ez a helyzet átírja az egészet. Ez megvisel mindenkit, lehet látni a társulaton. Viszont a kedvük nem csügged. Szerintem mindenki nagyon várja, hogy elinduljon a rendes munkafolyamat – közölte Balázs József, a Madách Igazgató Bizottságának elnöke.

A társulatnak gondot okoz, hogy fiatal, tehetséges színészek elköltözése Becskerekről. Emiatt nem láthatták többen például a nagy sikerű János Vitéz című produkciójukat.
– Az a célunk, hogy a társulatunk folyamatosan működjön. Mert támogatás, mind az MNT, mind az anyaország részéről és a tartományi titkárságok részéről is megvan. Kár volna ezt a helyzetet nem kihasználni – bármennyire is szórványközösség lettünk – vélekedik Balázs József.

A Madách Amatőr Színház 1952-ben kezdte el munkáját. Később az első bánáti hivatásos társulat lett. Idővel elveszítették ezt a státust, de félhivatalos színházként a bánáti magyarság egyik legfontosabb kulturális intézménye maradt.