2024. május 5., vasárnap

Jótékonysági lovaglás

Három bácskossuthfalvi család összefogása a jó ügy érdekében – Ezüst a Nemzeti Vágta vajdasági elődöntőjére készül

 Ezúttal jótékonysági lovaglással kapcsolódott be Bácskossuthfalva a bajmoki kisfiú, Pál Gajódi Olivér gyógykezelése érdekében szervezett, immár hatalmasra duzzadt jótékonysági akcióba.

A lovacskáknak köszönhetően gyermekkacajjal telt meg vasárnap délután a bácskossuthfalvi Koplaló (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A lovacskáknak köszönhetően gyermekkacajjal telt meg vasárnap délután a bácskossuthfalvi Koplaló (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A szervezőket, a lovagolni vágyó gyerekeket és szüleiket a vasárnap délutáni kiadós zápor sem tartotta vissza, a Koplaló füves területe kora estére megtelt gyermekkacajjal, az eget pedig szivárvány díszítette. A nap végére 11 ezer 650 dinárt és 10 euró gyűlt össze az Olivér fotójával ellátott gyűjtőládikában. Az akció ötletgazdája, Kálmán Tibor elmondta, az nem volt kérdés, hogy segíteni szeretne a kisgyermeknek, s szerencsére kedves falubeli ismerősei összefogásával meg is találta rá a módját.

– Borzasztó volt szembesülnöm nagyapaként is, hogy egy ilyen őszinte szemű kicsi lélek élete ilyen hatalmas összegen múlik. Magánemberként úgy érzem, azok, akiknek az lenne a kötelezettségók, nem tesznek meg mindent Olivér és a kis sorstársai érdekében. Sajnos rengeteg más, felesleges dologra jut pénz. Remélem, hogy ezzel a megmozdulással mi is valamennyire hozzá tudunk járulni a sikeres végkimenetelhez, és a kicsi gyermek meggyógyul – mondta el Kálmán Tibor, aki elárulta azt is, hogy az akcióban szerepet vállaló családtag, Miki, azaz Miklós póni nagy tiszteletet élvez odahaza. Tudomásuk szerint a paripa 26 év körül jár, és az unokák mellett az utcabeli gyerekek nagy kedvence. A csendes, nyugodt Miki pónira várakozó kisgyerekek mellett Kálmán Borbély Viktória elmesélte, hogy miután édesapja, Tibor felvetette a jótékonysági lovaglás ötletét, ezt az ismerőseikkel is megosztották. Több helyre telefonáltak, kikérték a helyi közösség hozzájárulását a terület felhasználásához.

– A Facebookon meghirdettük a jótékonysági lovaglás ötletét, és hamarosan több pozitív visszajelzést is kaptunk. Reménykedtünk a jó időben, szerencsére az eső 17 órára alábbhagyott, és érkeztek is a gyerekek. Igazából elvárások nélkül kezdtünk bele az akcióba, az emberek jó szándékában bízva. Köszönetet mondok a helybeli MAH pénzváltónak, amely kezelési költség nélkül utalja majd át az Olivérnek szánt pénzt. Úgy érzem, példát mutattunk a kezdeményezésünkkel a gyerekeknek, így két kisfiam is közreműködik a gyűjtés lebonyolításában – hallottuk Viktóriától, akinek a becslése szerint csaknem 30 család és több, mint 60 gyermek érkezett a Koplalóra Olivér gyógyulásáért.

Balla Zita büszke tartású, barátságos félvére, nóniusz, arab és lipicai ősökkel büszkélkedő lova, Mirza az idősebb gyerekek körében volt népszerű.

– Mirza 11 éves, Völgyesről került hozzánk, három éve van minálunk. Februárban költöztünk haza Topolyáról, azóta ő is a falunk lakója. Hobbilóként tartjuk mi is, mint ahogy az előző lakhelyén is családtagnak számított. Miután Viktória felhívott, egyértelmű volt, hogy részt veszünk Mirzával, hiszen ez egy nagyon nemes cél, még az eső sem rettentett vissza bennünket – hallhattuk Balla Zitától.

Ezüst, a hamuszürke, kedves póni inkább a kicsinyek körében volt népszerűbb. Gazdája, Kósa Lilla elárulta, hogy a lovacska szeptemberben részt vesz a Nemzeti Vágta vajdasági elődöntőjén is.

– Ezüst 5 éves, csaknem egy éve élvezzük a társaságát. Mellette két deres lovat is tartunk, egy kancát és egy paripát. Az utóbbi időben kezdtünk el lovakkal is foglalkozni, hobbiként, a munka mellett. Nagyon szeretjük őket, férjemnek, Lajcsinak régen voltak lovai, de engem sem kellett nagyon rábeszélni a lovászkodásra, a kislányaink pedig egyenesen rajonganak értük. Napi szinten nem kevés gondoskodást, szeretetet igényelnek. Igazából minden szabadidőnket rájuk fordítjuk, de örömmel tesszük. Az a kulcsa a tartásuknak, hogy szeretni kell őket, és akkor semmi sem nehéz, és semmi sem drága. Az ellátásuknál, ha véletlenül mi éppen nem érünk rá, akkor édesanyámra számíthatunk – hallottuk Kósa Lillától, aki elárulta azt is, hogy Ezüstöt a Nemzeti Vágta vajdasági elődöntőjén egy magyarkanizsai kislány üli meg. A bácskossuthfalvi jótékonysági lovaglás szervezőitől megtudtuk, hogy a megmozdulást jövő vasárnap 17 órai kezdettel ismét szeretnék megszervezni.