2024. április 26., péntek

Kásler Miklós állami kitüntetéseket adott át

A magyarság az elmúlt 1100 évben a mostaninál sokkal súlyosabb kríziseket élt át, de mindegyikből győztesen került ki - hangsúlyozta a március 15. alkalmából idén elmaradt és az augusztus 20. alkalmából odaítélt állami kitüntetések keddi ünnepélyes átadásán, Budapesten az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós kiemelte: a nyugati országokban a fellazulás jeleit lehet észlelni, krízisjelenségek mutatkoznak gazdasági, demográfiai, erkölcsi és ideológiai téren is. 

Ebben a kritikus helyzetben kérdés, hogy a magyarság hogyan maradhat fenn - jegyezte meg.
A miniszter közölte: a magyarság az elmúlt 1100 évben a mostaninál sokkal súlyosabb kríziseket élt át, de mindegyikből győztesen került ki, mert olyan hagyományokkal, nyelvvel, kultúrával és életszemlélettel rendelkezett, amelyre a jelent és a jövőt lehetett építeni.
A magyar hagyományokból, a görög-római kultúrából és a keresztény hitből olyan szimbiózis jött létre, amely "mindenféle kórokozóval szemben immunitást biztosított" - mondta el Kásler Miklós.

Hozzátette, a mostani világjárványban ismét kialakulni látszik a magyarság egysége, amely a kultúrából, a hagyományokból, az életszemléletből és a tudományból táplálkozik.
Ez a nemzet jövőjének záloga, és ennek megtartásához a most kitüntetettek az élet legkülönbözőbb területein járultak hozzá - mondta.
Kásler Miklós Rétvári Bencével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárával a március 15. alkalmából idén elmaradt Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Érdemes Művész, Kiváló Művész, Magyarország Babérkoszorúja, augusztus 20. alkalmából pedig a Népművészet Mestere és a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetéseket adta át.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült mások mellett dr. Aniszi Kálmán író, publicista, szerkesztő, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem nyugalmazott egyetemi oktatója; Benedikty Tamás író, költő; Darvasi Ilona, a Turay Ida Színház alapító igazgatója, díszlet- és jelmeztervező; Dluhopolszky László grafikusművész, karikaturista; Farkas Róbert zenész, a Budapest Bár zenekar alapítója és vezetője.

Mások mellett Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült: dr. Illyés Mária művészettörténész, műkritikus; dr. Raffay Ernő történész, a Magyarságkutató Intézet munkatársa, a Trianon Kutató Intézet Közhasznú Alapítvány egyik alapítója, a Károli Gáspár Református Egyetem volt tudományos rektorhelyettese, a Bölcsészettudományi Kar volt dékánja, a Történettudományi Intézet Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszékének nyugalmazott tanszékvezetője.

A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészeti értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át többek között Cseke Péter Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas színművész, rendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Derzsi János Jászai Mari-díjas színművész; Zsuráfszkyné Vincze Zsuzsa Harangozó Gyula-díjas táncművész, dramaturg, jelmeztervező.

A magyar művészet értékeinek gyarapítása érdekében végzett magas szintű, igényes teljesítménye elismeréseként Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült mások mellett: Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Hauser Beáta Ferenczy Noémi-díjas textilművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Illényi Katica Liszt Ferenc-díjas hegedű- és theremin művész, érdemes művész; Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja; Vitézy László Balázs Béla díjas rendező, forgatókönyvíró, érdemes művész.

A magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja díjban részesült: dr. Szalay Károly József Attila-díjas író, irodalomtörténész, újságíró; Szentmártoni János József Attila-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.