2024. április 26., péntek

Parkoló épült

Több infrastrukturális létesítményt is megvalósított a bácsfeketehegyi helyi közösség

A bácsfeketehegyi helyi közösség munkája az elmúlt időszakban a járvány okozta helyzet tükrében zajlott. Elsősorban a polgároknak való segítségnyújtásra összpontosítottak, emellett sikerült infrastrukturális fejlesztéseket is megvalósítani – számolt be lapunknak Juhász Attila, a helyi közösség titkára.

Új parkoló a Bányai János Emlékház előtt (Fotó: Lakatos János)

Új parkoló a Bányai János Emlékház előtt (Fotó: Lakatos János)

– Komolyabb terveink voltak, de alkalmazkodnunk kellett a meglévő helyzethez. Sikeresen befejeztük a kápolna konyhai részének felújítását, ami megsüllyedt, és a fal megrepedt. A hibát elhárítottuk, az egész épületet átfestettük, és most a rendeltetésének megfelelő feladatot el tudja látni. A Kozma Lajos Könyvtár kérvénnyel fordult hozzánk, egy parkoló kiépítéséhez kérték a segítségünket a könyvtár új otthona, a Bányai János Emlékház előtt. A tanács ezt a kérvényt egyhangúlag elfogadta, és a nemrég fejeződtek be a munkálatok. Egy felújítási projektum vette kezdetét a sportcsarnokban és a hozzá tartozó kézilabdapályán. Ezt a Községi Sportszövetség működteti 2016 óta, előtte pedig a helyi közösség látta el ezt a feladatot. Sajnos az elmúlt négy évben a rendszeres karbantartás elmaradt mind az épületben, mind a környékén. Tekintettel arra, hogy a helyi közösség mindig is támogatta a sportklubokat, a Komunál Közvállalattal közreműködve egy átfogó felújítási akciót szerveztünk. A sportcsarnok szellőztetőrendszerét teljesen felújítjuk, négy nagy ventilátor lett újra tekercselve és beszerelve. Az öltözők, a fürdőhelyiségek és a toalettek is teljesen felújultak. A kézilabdapályán a kapuk és a kosárlabdapalánkok tönkrementek, ezeken jelenleg is folyik a felújítás. Emellett felújítottuk a védő drótháló tartószerkezetét, és új dróthálót helyeztünk fel. Megmetszettük a fákat, és a sportcsarnok falán lemeszeltük a graffitiket. Az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület segítségével új virágokat ültettünk a virágtartókba. Egy teljesen új arculatot kapott a helyszín, reméljük, hogy hosszabb ideig  használhatják a helyi sportklubok – számolt be a titkár, majd azzal folytatta, hogy folyamatosan zajlik az villanydrótok közé benőtt ágak metszése. Ezt a munkát a villanyszolgáltatóval közösen végzik, viszont a helyi közösség nem tudja befolyásolni, hogy mikor kerülhet sor a munkálatokra. Ez az áramszolgáltatótól függ, és ők nincsenek tekintettel arra pl. hogy termési időszakban kerül sor a munkára. Juhász köszöni a lakosság megértését és együttműködését, kiemelte, hogy az elmúlt időszakban több vihar is volt, viszont a településen nem volt komolyabb fennakadás a villanyszolgáltatásban és a közvilágításban. Ez azt mutatja, hogy a hálózat relatíve megfelelő módon karban van tartva. A karbantartás mellett a helyi közösség hét karó lehelyezésével bővítette is a közvilágítást. Erre a Vasút utca végén került sor, és a Petőfi Sándor utcában található derékszög kanyarban.

A tervek kapcsán a titkár elmondta, hogy szeptember második hétvégéjén szokott lenni a szüreti napok rendezvénysorozat. Ezt az idén 49. alkalommal szeretnék megtartani társszervezőként.

– Bízunk benne, hogy addigra ezeket a rendeleteket feloldják, és nekikezdhetünk a szervezésnek. Ez a rendezvény a falunkról, történelmünkről, a szőlőről és a borászatról szól, ezért is fontos számunkra – mondta el Juhász.