2024. április 26., péntek

Stagnál a járvány

Az egészségügyi dolgozók az elmúlt 24 órában 8529 személyen végezték el a koronavírus tesztet, 238 esetben mutatták ki a Covid-19 jelenlétét. Lélegeztetőgép használatára 75 kezelt szorul.

Az elmúlt egy napban 5 személy vesztette életét a COVID-19 szövődményei miatt, ezzel 670-re nőtt a koronavírus okozta halálos áldozatok száma Szerbiában.

A járványhelyet az országban stabilizálódik, a helyzet nem romlik már drasztikus mértékben. A válságtörzs a következő hét folyamán újraértékeli a tennivalókat a járványügyi helyzettel kapcsolatban. Megvitatásra kerül az intézkedések módosításának lehetősége más országokkal szemben, valamint arról is döntenek, kötelezővé teszik-e a külföldről hazaérkező szerbiai állampolgárok részére a koronavírusteszt elvégzését, illetve a 14 napos karantént.

A hazai szociális intézményekben 174 gondozott és 94 gondozó vérében állapították meg a vírus jelenlétét.

A köztársasági egészségügyi válságstáb javaslata értelmében mától Észak-Macedónia, Horvátország, Bulgária és Románia állampolgárai csak akkor léphetnek Szerbia területére, ha rendelkeznek 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírusteszttel. A PCR-teszt a mérvadó. Ezzel egyidejűleg a montenegrói állampolgárokkal szemben hatályon kívül helyezik a beutazási korlátozásokat.