2024. április 26., péntek

Versenyfelhívások

Tekintettel a vírusjárványra, az idei diákversenyeket, a XIII. Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokságot, a VIII. Vajdasági Fogyasztóvédelmi Diákversenyt és a XVIII. GENIUS konferenciát elektronikus formában – online tartják meg.

Az érdeklődő diákoknak a jelentkezési lapot, a szakmunkájukat és egy rövid, 5-10 perces, otthon készített videót, szeptember 15-éig kell elküldeniük e-mailben. A videofelvételen a diákoknak a kutatást kell bemutatniuk, el kell magyarázniuk az eredményeket és a következtetéseket.
Mindegyik résztvevő oklevelet kap és könyvjutalomban részesül, a sikeresebbeknek értékes ajándék jár, amelyet postán küldenek majd el.

A XIII. Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokságon a tanulók egy képzeletbeli vállalat menedzserének szerepét töltik be, ennek a vállalatnak az üzleti tervét kell elkészíteniük. Az üzleti világban való érvényesülésre, a szakmai ismeretek elsajátítására, egy vállalat létrehozására és menedzselésére való felkészülést nem lehet túl korán elkezdeni. Az üzleti tervezés talán a legnagyobb kihívás, amellyel a vállalkozó szembesül. Nehéz feladat, hiszen a jövőbe kell tekinteni ahhoz, hogy egy hosszú távon működőképes és nyereséges vállalkozás létrejöjjön. – Ha jelentkezel a versenyre, vállalkozók, menedzserek, egyetemi tanárok véleményezik majd elképzelésedet – üzenik a szervezők.

A diákok önállóan vagy párban jelentkezhetnek, mentor segítségét is igénybe vehetik.

A GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom keretében nyolcadik alkalommal rendezik meg a tartományi szintű középiskolás diákversenyt, melynek témája a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos megfigyelés, kutatás, elemzés. A diákok itt is önállóan vagy párban végzik a kutatást, vizsgálják mindazon tényezőket, melyek a fogyasztók jogaival, érdekeivel ellenkeznek, nem etikusak, veszélyeztetik az egészséget és a környezetet, továbbá rámutatnak a törvénytelenségekre, visszaélésekre, előrevetítik a lehetséges megoldásokat.

A téma megközelíthető a közgazdaságtan, a jogtudomány, a biológia, a kémia, a környezetvédelem, az orvostudomány és más szakterületek szempontjából is. A diákok ezen a versenyen is igényelhetik mentor segítségét. Az elképzelés célja a fiatalok érdeklődésének felkeltése a fogyasztóvédelem, a tudatos vásárlás, az egészségmegőrzés, a környezetvédelem és az emberi jogok érvényesítése iránt.

A versenyekhez kapcsolódó információk, segédanyagok és szakmai jellegű írások megtalálhatók a www.fokusz.info honlapon.
A versenyek szervezője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, támogató az Emberi Erőforrások Minisztériuma.