2024. március 28., csütörtök

Újabb okos buszmegállók Szabadkán

A szabadkai helyi önkormányzat az idén folytatta az úgynevezett napelemes, okos autóbuszmegállók kihelyezését. 2019 júliusában három helyen, a Lifka Art mozinál, a Harcosok sorakozója lakótelepen, valamint Palics központjában, az Idea üzletnél helyeztek ki napelemes buszmegállókat, és ezúttal is ugyanennyi megállót cseréltek ki. Az új buszmegállók a kórháznál a központ irányába, a Palics felé vezető főúton, a Partizán kerékpárgyárnál, valamint a központban, a Pátria hotel előtt a kórház irányába állnak a polgárok rendelkezésére.

A beruházással kapcsolatos kérdéseinkre a Beruházási és Fejlesztési Titkárságtól kaptunk választ.

A Pátria hotelnél várakozókra is új lehetőségek várnak (Fotó: Gergely Árpád)

A Pátria hotelnél várakozókra is új lehetőségek várnak (Fotó: Gergely Árpád)

Mint megtudtuk, olyan modern megállókról van szó, amelyeket a tetejükre szerelt napelemek látnak el energiával. Ez a napenergia biztosítja a megállók éjszakai világítását, a térfigyelő kamerák működését, és lehetővé teszi a mobiltelefonok töltését is, emellett vezeték nélküli internet-csatlakozást biztosít a buszra várakozók számára. Ezen lehetőségek a megállók kiépítésének befejezése után azonnal elérhetővé váltak.

Ezen beruházással két célt sikerült elérniük. Egyrészt sikerült lecserélni a régi buszmegállókat, másrészt magasabb szintre sikerült emelniük a tömegközlekedés használóinak nyújtott szolgáltatásokat.

A buszmegállók kihelyezésének költségeit Szabadka Város saját eszközeiből, valamint tartományi támogatásból biztosították. A munkálatok kivitelezője az újvidéki Evropa-Elektro Kft. volt.

A Beruházási és Fejlesztési Titkárság szerkesztőségünkbe eljuttatott válaszlevelében arra is kitértek, hogy a város anyagi lehetőségei, illetve a hatalom magasabb szintjeiről érkező támogatások függvényében a jövőben is folytatni szeretnék a régi autóbuszmegállók napelemes, okos megállókra való cseréjét.