2024. április 26., péntek

Parlamenti választások másfél év múlva?

A szerbiai államfő a kormányalakítás két változatáról beszélt, közelebb áll hozzá az SZHP és egy politikai párt koalíciója, mint az egységkormány

Két modellt tartok lehetségesnek a kormányalakításban. Az egyik egy egyszerű koalíció egy politikai párttal. A másik pedig tekintettel a koronavírus-járványra és a Koszovó körüli helyzetre, egyfajta egységkormány lenne, mely azonban előrehozott parlamentáris választást is jelentene kb. másfél év múlva. Ha engem kérdeznek, én inkább az elsőhöz állok közel – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő, és hozzáfűzte, hogy szem előtt kell tartani, mi történik a világon és Európában ahhoz, hogy az ország és a polgárok számára a legjobb megoldást választják. A Tanjug jelentése szerint hamarosan várható az államfő ezzel kapcsolatos döntése, vagyis kiderül, kik alkotják az új szerb kormányt.

A szerb államfő emellett az idegenforgalom jelenlegi helyzetéről és Szerbia gazdasági kilátásairól is szólt. Eszerint a következő hétvégétől kezdve hajnali egy óráig nyitva lehetnek a szórakozóhelyek az országban, amennyiben kedvező lesz a járványügyi helyzet. Vučić ismét leszögezte: az ország gazdasági helyzete stabil, sőt a mutatók jobbak, mint más országoké. Emlékeztetett: az állam támogatta a vállalkozókat, a munkavállalók után 5 hónap alatt 1050 euró támogatást kaptak a munkaadók.