2024. április 26., péntek

Ki jogosult a kilenc havi támogatásra?

Tízezer középiskolai vagy egyetemi végzettségű fiatalt céloz meg az Első fizetésem elnevezésű program, melyet hétfőn hirdetnek meg és a 30 évnél fiatalabb, munkatapasztalat és munkahely nélküli fiatalokat célozza meg – adta közre mai közleményében a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálisügyi minisztérium. A közlemény szerint a minisztérium javaslatára a szerb kormány csütörtökön jóváhagyta a programot, annak érdekében, hogy ösztönözze a fiatalok minél tömegesebb és széleskörűbb foglalkoztatását.

A kormányrendelet értelmében novemberben indul útjára a projekt, és az újonnan alkalmazott fiatalok bérét részben az állam fogja fedezni. A középiskolai végzettségűek havi 20.000 dinárt, az egyetemi diplomával rendelkezők havi 24.000 dinárt kapnak kilenc hónapon keresztül.

A munkáltatók számára a pályázatot a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal hirdeti meg várhatólag augusztus 17-én és szeptember 25-ig lesz nyitva, jelentkezni a „Moja prva plata” honlapon lehet. A munkaadónak fel kell tüntetnie a munkahelyek és feladatok, pozíciók leírását, valamint a feltételeket, amelyeknek a jelölteknek meg kell felelniük. A munkát kereső fiatalok október 1. és 15. között jelentkezhetnek majd az applikáció segítségével, amelyet az IT i eUprava hivatal fog létrehozni a Gazdasági Kamarával, a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatallal, a pénzügyminisztériummal és a kormánnyal együttműködve, november 1-től pedig összekötik a jelölteket a munkaadókkal.

Siniša Mali pénzügyminiszter közölte, hogy a program célja motiválni a fiatalokat, hogy mielőbb lépjenek munkaviszonyba, másfelől pedig, hogy a fiatalok foglalkoztatására serkentsék a munkaadókat. Feltételezik, hogy kilenc hónap elteltével a fiatalok alkalmazásban maradnak vagy az első munkán szerzett tapasztalatokkal könnyebben tudnak máshol elhelyezkedni. Mali szerint várható a második és a harmadik szubvenciókör is. A projektumra két milliárd dinárt fordítanak az államkasszából.