2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Örökrangadóval rajtol a magyar NB I.

Ha nincs Bendekovits Gyula fodrászsegéd, most akár újudvarnak is hívhatnánk az MTK–FTC csatát

Az európai bajnokságok többségéhez képest a magyar NB I.-ről azt is mondhatnánk, tobzódott a felkészülésben, hiszen az előző idény június 27-ei befejezését követően hét hetet kapott arra, hogy ráhangolódjon az új szezonra.

A 2020/21-es bajnokság pénteken mindjárt egy örökrangadóval rajtol, amelyen az újonc MTK a Ferencvárost fogadja. A két csapat már a magyar bajnokság első éveiben az élvonalat erősítette, az első egymás elleni meccsüket 1903. március elsején, a Millenárison játszották, a Fradi 3:1-re győzött. A felek azóta összesen 216 alkalommal találkoztak, az FTC 88-szor, az MTK 78-szor nyert, 50 meccs pedig döntetlennel zárult. Legutóbb a 2018/19-es idényben találkoztak, akkor a zöld-fehérek mindhárom meccsüket megnyerték: otthon 2:0-ra, idegenben 4:1-re és 3:1-re.

Az örökrangadó kifejezés egyébként megér pár sort, hiszen a magyar NB I. történetében nem ez a legrégibb múltra visszatekintő párharc: a Ferencváros és az Újpest eddig összesen 285 meccset (közte 229 bajnokit) vívott egymással.

Mégis az MTK ellenit illetik ezzel a névvel, mert a nyelvújítási próbálkozások idején erre sikerült ráhúzni. Sokáig angol kifejezések uralták a sportéletet, de 1931-ben az akkori sportnapilap egy magyarosítási pályázatot írt ki – többek között a derby helyettesítése. Olyan ötletek születtek, mint a főharc, vezérmérkőzés, élharc, bombadöntő, színe-java, újudvar vagy élvivő, végül Bendekovits Gyula salgótarjáni fodrászsegéd javaslatára a rangadó lett a nyertes – ebből alakult ki később az örökrangadó.

A Fradi két etapban is az ausztriai Bad Radkersburgban edzőtáborozott, a felkészülés során hét mérkőzést vívott, a Haladással (2:2) és két szlovén csapattal, az NK Drava Ptujjal (2:2), illetve a Tabor Sežanával (1:1) döntetlent ért el. Ugyanakkor a cseh harmadik ligás MFK Frydek-Místeket 9:0-ra, a szlovén NK Brežicét 4:0-ra, az FC Kopert 2:0-ra, az osztrák Sturm Grazot pedig 1:0-ra verte. Ami a keretet illeti, Olekszandr Zubkovot sikerült végleg megvásárolni a Sahtartól, érkezett még a horvát Roko Baturina (Dinamo Zagreb), Bogdán Ádám (Hibernian), a bosnyák Adnan Kovačević (Korona Kielce), a francia Aissa Laidouni (FC Voluntari), illetve az albán Myrto Uzuni (NK Lokomotiva).

Az MTK hétből hét edzőmeccset megnyert, Balázs Benjámin (Újpest FC) és Barna Szabolcs (Debrecen) mellett négy légiós, a portugál Tiago Ferreira (Universitatea Craiova), a kolumbiai Sebastián Herrera (Rabotnički), a montenegrói Milan Mijatović (Levszki Szófia), illetve az északmacedón Bojan Miovski érkezett. De ami a legnagyobb hír az újoncnál, hogy a klub még a bajnokság megkezdése előtt életbe léptette az opciós jogát, és szerződést hosszabbított a 45 éves német edzővel, Michael Borisszal.

A tavalyi második Fehérvár Zalaegerszegen nyit, ami elsősorban Márton Gábornak lesz pikáns, hiszen a vendégek edzője éppen Zalaegerszegről igazolt új munkahelyére. A csapat sokat kísérletezgetett a felkészülési meccseket, éppen ezért négy döntetlen és egy vereség mellett mindössze egyet nyert meg, az Újpest ellenit 1:0-ra. De a zentai születésű Nemanja Nikolić elégedett a mögöttük lévő időszakkal, úgy érzi, sikerült minőségi munkát végezni.

Nem a felkészülési meccseken kell kiváló teljesítményt nyújtani, hanem a tétmeccseken. Ne felejtsük el, hogy hosszú szezon előtt állunk, úgy tervezünk, hogy a bajnokság és a magyar kupa mellett sok nemzetközi összecsapás is vár ránk, szóval fontos, hogy a keret minden tagja kiváló erőnléti állapotban legyen. A fő hangsúly azon lesz, hogy minden mérkőzésen mi domináljunk, a mi akaratunk érvényesüljön a pályán” – mondta.

A ZTE ellen majd kiderült, ez mire elég. A keretben annyi változás történt, hogy Huszti Szabolcs és Juhász Roland visszavonult, távozott többek között Anel Hadžić, Georgi Milanov és Vinícius. Érkezett három légiós is, a brazil Evandro da Silva (CSZKA Szófia), a szerb Emil Rockov (FK Vojvodina), illetve a Mezőkövesd grúz csatára, Budu Zivzivadze.

A Puskás Akadémia a Honvédot fogadja, a hazaiak próbáltak erősíteni a nemzetközi kupaszereplés miatt is, kérdés, hogy a román Alexandru Baluta, a portugál João Nunes, a brazil Weslen Júnior és a horvát Antonio Mance mennyit tud hozzátenni a csapatjátékhoz. A kispestieknél az Egyesült Államokból hazatérő Baráth Botond és az Újpestről hazatérő Zsótér Donát a nagy fogás, ők már vasárnap bebizonyíthatják, nem érdemes feltétlenül légiósokat foglalkoztatni.

A Diósgyőr borsodi rangadón fogadja a Mezőkövesdet, a Pakshoz az Újpest látogat, míg a másik újonc, a Budafok a Kisvárdát fogadja, ahol egy hete még koronavírus-pánik tört ki, de úgy tűnik, vaklárma volt az egész.

Az 1. forduló programja

Augusztus 14., péntek: MTK–Ferencváros (18.15)

Augusztus 15., szombat: Paks–Újpest (16.30), ZTE–Fehérvár (18.35)

Augusztus 16., vasárnap: Diósgyőr–Mezőkövesd (16.55), Puskás Akadémia–Honvéd (19 óra)

Augusztus 17., hétfő: Budafok–Kisvárda (19 óra)