2024. április 26., péntek

Savić: Bármelyik védőoltásra esik a választás, az ellenőrzés legalább két hónapig tart

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ha egy védőoltást külföldön regisztrálnak, nem kell feltétlenül Szerbiában is regisztráltnak lennie – mondta Miroslav Savić, a Gyógyszer- és Egészségügyi Ügynökség gyógyszerbejegyzési bizottságának tagja a nova.rs honlapnak, miután az újságírók arra keresték a választ, mikor és milyen védőoltást kaphatnak Szerbia polgárai.

Mint kifejtette, megvan a procedúra, a kidolgozott eljárás, melyet minden védőoltás regisztrálása esetén követni kell, s eszerint két-három hónapra van szükség egy gyógyszer bejegyzéséhez. A COVID-19 elleni védőoltás bejegyzése ugyanolyan lesz, mint bármely új gyógyszer forgalmazásának az engedélyezése – mondta.

Más szóval, ellenőrzik minden bejegyzés előtt álló gyógyszer minőségét, megbízhatóságát és hatékonyságát. Hozzáfűzte, hogy a regisztrálást, tehát a használati engedélyt sohasem az állam, vagy a kormány képviselői kérelmezik, hanem azok a vállalatok, melyek a meghatározott gyógyszer előállításával foglalkoznak.

Dr. Anđelija Malenović, a belgrádi Gyógyszerészeti Kar munkatársa a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva ennél jóval hosszabb időt emlegetett, szerinte legkevesebb 150 nap, vagyis 5 hónap kell ahhoz, hogy a gyógyszerügynökség tesztelje és előkészítse az új szer alkalmazását.