2024. április 26., péntek

Ljajić: Elenyésző a hazai turizmusból származó bevétel

A külföldi turisták elmaradásából az országnak mintegy egymilliárd dolláros bevételkiesése származik, a hazai turizmus pedig említésre sem méltó – nyilatkozta Rasim Ljajić kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter a Szerbiai RTV-nek. Mint összegezte, a koronavírus-pandémia miatt Szerbia devizabevétele kb. egymillió dollárral rövidül meg, a hazai turisták fokozott érdeklődése pedig az országon belüli idegenforgalmi kínálat iránt ezen nem sokat változtat. Hozzáfűzte, hogy a hazai idegenforgalom valamelyest javít a helyzeten, de a végső devizabevételt illetően ez elhanyagolható. Állítása szerint tehát a hazai turizmusból származó bevétel elenyésző a külföldiekéhez képest.

A miniszter emlékeztetett, hogy az év első két hónapjában 28 százalékkal nőtt a külföldi vendégek száma az országban az egy évvel korábbihoz viszonyítva, márciustól pedig 95 százalékos csökkenést jegyzünk havi szinten.

Ez akkora kiesés, hogy a hazai turisták aligha pótolhatják. Egyik-másik úticél esetében – amelyeket most elárasztottak a hazai vendégek –, még elképzelhető. Egész Nyugat-Szerbia tele van hazai vendégekkel, a Stara planina-i, a vlasinai, a kosjerići falusi turizmus valósággal felvirágzott a jelenlegi helyzetnek köszönhetően, ezenkívül Sokobanja, Vrnjačka Banja és Zlatibor is hozza a hagyományosan jó eredményeket, ám ez sem teheti helyre a külföldi turisták elmaradásából származó kárt – mondta Ljajić.