2024. április 26., péntek

Zöld és funkcionális tér

A belgrádi Száva tér felújítása 18 millió euróba kerül

Lassan átalakul Belgrád egyik legismertebb épülete, illetve a környéke. A valamikori vasútállomás mögött a síneket már rég felszedték, s a helyükre a buszállomás érkező peronja került. A Száva-parti luxusvárosrész, a Belgrád víziváros projektum egyre konkrétabb formát ölt. Ám nemcsak a vasútállomás mögötti területet rendezik, hanem magát az épületet is, és előtte is egy teljesen újszerű teret alakítanak ki az eddig legforgalmasabb közlekedési csomópont átszervezésével.

– Ez lesz Szerbia legnagyobb tere – emelte ki az egykori vasútállomás előtti tér munkálatainak megtekintése során kedden Aleksandar Vučić államfő, és mint rámutatott, a Száva tér 32 ezer négyzetméteren fekszik, ebből 20 ezer négyzetmétert a tér foglal el, 12 ezret pedig az úthálózat. Kiemelte, ez egy fontos lépés Belgrád szépítésében, ám funkcionális létében is, hiszen a főváros az ország idegenforgalmának az éllovasa, és Szerbia idegenforgalmának harmada éppen ebben a városban összpontosul.

Vučić a látogatása során elmondta, a tér kialakítása 18 millió euróba kerül, hiszen a legminőségibb gránitlapokat használják fel, és mintegy 300 fát ültetnek el. Kiemelte, a jövőben a többi beruházót is arra kényszerítik, hogy zöld terek kialakításában is gondolkodjanak, növelve ezáltal a város zöldfelületét. Az államfő rámutatott arra, hogy 6-7 évvel ezelőtt az ország területén csupán 1500 építőhely működött, ma viszont 62.000, és az ország láthatóan hatalmasat fejlődött e tekintetben.

Reményét fejezte ki, hogy a Száva tér még az újévi ünnepek előtt elkészül.

Kitért arra is, hogy a tér közepére Stefan Nemanja szerb fejedelem egy teljes alakos szobrát szeretnék felállítani, hiszen ezzel tartozik az ország az államalapítónak. Hangsúlyozta, az, hogy csak most kerül erre sor, azt bizonyítja, hogy mennyire nem tiszteljük a történelmünket és a történelmi alakjainkat. A szobor Stefan Nemanját harcosként és nagy fejedelemként ábrázolja majd, nem pedig szentként. A tervek szerint 23,5 méter magas lesz, mintegy 2,5 méterrel magasabb a Kalemegdanon található Győztes szobornál.

Kétféle kormányelképzelés

Újságírói kérdésre Aleksandar Vučić elmondta, kétféle kormányelképzelés között vacillál, de a kormánytagok személyének megválasztásában már 70-80 százalékban döntött. A jövő hét második felében ül össze a Szerb Haladó Párt Elnöksége, és akkor hozzák meg közösen a döntést arról, hogy ki alkotja a kormányt. Kiemelte, a kormányfő csakis olyan személy lehet, aki érti az ország stratégiai és európai útját, de ugyanakkor ápolja majd a kapcsolatokat Oroszországgal és Kínával is. A kormányban több nőt és fiatal személyt képzel el. Mint mondta, nem a kor a legfontosabb, hanem a harciasság és az energia, amit a kormányfő és a kormánytagok hoznak magukkal.