2024. április 26., péntek

Megcsappant a hús iránti kereslet

Az év első hónapjaiban sokkal több sertéshúst importáltunk, mint tavaly ilyenkor

A március óta tartó járvány miatt az egész régióban csökkent a hús iránti kereslet és a húsfogyasztás, hiszen a nagyobb városokban az idegenforgalom szinte megszűnt, tömeges ünnepségek nincsenek, az egyetemi menzákat bezárták, minden vendéglőben kisebb a forgalom…

– Nyáron egyébként is kevesebb hús fogy, de az idén az előállt helyzet miatt a térség minden országában aggasztóan gyönge a húspiac. Megcsappant a kereslet, növekednek a készletek – nyilatkozta Nenad Budimović, a Szerbiai Gazdasági Kamara állattenyésztési egyesületének titkára, aki egyébként elismeréssel szólt az élelmiszer-termelőkről, mert a kijárási tilalom idején is ,,sikeresen megszervezték az ellátást, és semmiből sem mutatkozott hiány”.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Az év első 5 hónapját öszegező adatok szerint az országban a marhahústermelés 11, a baromfihús-termelés pedig 18 százalékkal növekedett, a sertéshús termelése viszont 16 százalékkal csökkent a múlt év azonos időszakához képest. Májussal bezárólag Szerbia 2200 tonna marhahúst exportált 10 millió euró értékben: 1300 tonnát Törökországba, 320 tonnát Kínába, 150 tonnát Olaszországba, a többit a CEFTA-országokba. (CEFTA: Central European Free Trade Association, azaz Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás, melynek tagjai most Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia, Moldávia, Szerbia és Koszovó.)

Öt hónap alatt mindössze 210 tonna sertéshúst sikerült külföldön értékesíteni, 120 tonnát Kínában, a többit a CEFTA tagállamaiban. Ebből kb. 300.000 euró folyt be. Budimović azt mondja, jelentős mennyiségű sertéshúst importálunk, ezért csökkent a hazai termelés. Tartós és féltartós hústermékekből a szóban forgó időszakban 8800 tonnát szállítottunk külföldre mintegy 23 millió euró értékben. Az öthavi statisztika szerint egy kisebb borjúhússzállítmányt leszámítva marhahúst nem importáltunk, viszont 9200 tonna sertéshúst hoztunk be 26,6 millió euróért, valamint 9000 tonna tartós és féltartós hústerméket 23 millió euró értékben. A sertéshús-behozatal 43 százalékkal növekedett a múlt év azonos időszakához mérten, a kivitel viszont csaknem ennyivel, pontosabban 41 százalékkal csökkent. A behozatal teljes értéke 50 millió euró körüli – az importőrök főként a nagy kereskedelmi láncok –, a kivitelé pedig 23 millió euró.