2024. április 26., péntek

Lemondták a Parasztopera bemutatóit

Az Újvidéki Színház a produkció megmentésén fáradozik

Magyarország számos színházában 2002 óta játsszák Pintér Béla talán legismertebb darabját, a Parasztoperát. A Szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház közös előadása – Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti igazgatója –rendezésében – sok szervező- és alkotómunka eredményeként született meg a márciusi főpróbára. A népies-zenés krimiballadát, amely az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye, a Kisszínházban mutatták volna be a következő szereposztásban: Julika: Sziládi Hajna, Anya: Borsos Beáta / Bognár Anna, Roland: Ferencz Nándor, Állomásfőnök: Vicei Zsolt, Apa: Pongó Gábor, Etelka: László Judit, Tündérke: Elor Emina, Feri: Huszta Dániel, Cowboy: Káli Gergely. A járványhelyzet miatt azonban a márciusi bemutatót elnapolták. Most ismét rossz hírek érkeztek Szegedről: lemondták a Parasztopera-projektumot.

Venczel Valentin (Fotó: Bozsoki Valéria)

Venczel Valentin (Fotó: Bozsoki Valéria)

Mi a lemondás oka? – kérdeztük Venczel Valentint, az Újvidéki Színház igazgatóját.

– Két esemény lemondásáról van szó: a szeptember 8-ai újvidéki bemutató, továbbá a 9-ei, 10-ei röpríz, valamint a szeptember 18-ára tervezett szegedi bemutató. Ezt követően mintegy 15 előadást kellett volna játszanunk a márciusi és áprilisi szegedi fellépések pótlásaként. A partnerünk lemondta az újvidéki bemutatót és a bemutatót megelőző próbafolyamatot, mert a kollégák egy része igazából nem vállalta az utazást Újvidékre, pedig mi itt, Újvidéken vállaltuk volna a két vírustesztelés költségeit. (Nekik visszautazáskor, magyar állampolgárként szükségük lett volna két negatív tesztre.)

Mi megértéssel voltunk a magyarországi kollégák szorongásával kapcsolatban. Ajánlottuk az újvidéki előadássorozat halasztását, de úgy gondoljuk, a magyarországi bemutatóknak nincsen semmiféle járványügyi akadálya. Magyarországon ugyanis az 500 főnél kevesebb közönségnek engedélyezettek a rendezvények megtartása zárt helyiségben, a szabadtéri előadásokról nem is beszélve – erről meggyőződtem, amikor nemrég két szabadtéri fesztivált követtem.

Amit legjobban fájlalok magam is, az Újvidéki Színház egész társulata is, hogy elhalasztották a szegedi bemutatót és előadássorozatot meg nem határozott, ún. tavaszi időszakra. Noha mi ajánlottuk, hogy átmegyünk oda próbálni, és elvégezzük a szükséges tesztelést, hiszen anélkül nem is kelhetünk át a határon, ennek ellenére lemondták az említett előadásokat. Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója arra hivatkozott: ő nem meri vállalni azt a felelősséget, hogy mi, akik munkavégzés céljából megyünk a Szegedi Nemzeti Színházba, ott egy esetleges fertőzést idézünk elő.

Megértéssel fogadom a szorongást a Szegedi Nemzeti Színházban. Számunkra nem eléggé pontosított, a „tavaszi időpont”. Nagyon hipotetikus. Nincs reális alapja, mert az előadás márciusban egyéves lesz, eddig ugyan bemutató szintjére hoztuk, de még egyszer sem játszottuk el közönség előtt.

Mit jelent ez a lemondás a két színház, az alkotók és a magyarországi és vajdasági közönség vonatkozásában erkölcsileg-anyagilag?

– A Parasztopera c. produkció az Újvidéki Színház évi programtervezetének része, illetve szerepel a pénzügyi tervünkben. December végéig igazából valamit ebből az előadásból produkálni kellene. A koprodukcióban az Újvidéki Színház vállalta a költségek 50 százalékát, amit a fenntartóktól kaptunk. Ezenkívül kötelezettségünk van az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé, amelynél sikeresen pályáztunk, és év végéig el kell számolnunk a munkánkkal. A koprodukciós partnerünk ezt nem vette tekintetbe.

Van-e B tervük?

– Terveink, hogy a jelmez és a díszlet kellékeit elhozzuk Újvidékre, és itt valósítjuk meg a produkciót jogilag és gyakorlatilag úgy, hogy minden szerepet az Újvidéki Színház művészeire osztjuk ki. Keresztes Attila rendezővel már ennek a lehetőségét is megbeszéltük. Ezt az előadást fogjuk játszani, és majd amikor esetleg megteremtődnek a megfelelő körülmények, közös szereposztásban tudjuk játszani a szegedi kollégákkal is, természetesen visszatérve az eredeti szereposztáshoz. Vendégként az Újvidéki Színház színeiben játszik a darabban Káli Gergely (Cowboy szerepében), aki vállalja a munkát a székvárosban az Újvidéki Színház művészeivel. Ezt a B tervet próbáljuk elfogadtatni a szegedi kollégákkal.

Anyagi és erkölcsi vonatkozású súlyos veszteségek érik nemcsak az Újvidéki Színház művészeit, hanem a szegedi színház művészeit is, akikkel Szegeden csodálatos munka folyt. A fentebb említett szegedi főpróbán, amely után le kellett mondani a bemutatót, ott voltam. Valóban remek produkció született. Úgy vélem, akkor hatalmas közönség- és szakmai sikere lett volna a darabnak. A Szegedi Színház teljes apparátusa a legmagasabb szinten dolgozott. Megszületett egy nagyon értékes közösségi érzés. A halasztás miatt sajnálom, hogy nem tudjuk megmutatni a közösségnek a közösségi munka gyümölcsét. Ezt lilaködös jövőbe elhalasztani, úgy gondolom (bár ne legyen így!) lemondás a produkcióról, feláldozása a produkciónak.

Újvidéken Pintér Béla nagyon ismert alkotónak számít, a Sterija Játékok részvevője volt. Így a szakma egésze nagyon komoly várakozással van most is ezzel a produkciójával kapcsolatban, a közönségünk is szeretettel és izgalommal várta ezt az előadást. Nem engedhetjük meg, hogy elsősorban a közönségnek, másfelől a szakmai közvéleménynek ekkora csalódást okozzunk. Saját erőre támaszkodva meg kell valósítanunk az előadást.

Természetesen megértem a szegedi kollégák személyes szorongását. De ha mással nem, a kölcsönös bizalommal talán ezt fel tudnánk oldani: az egymásra figyeléssel, a magunkra figyeléssel, és azzal a hittel, hogy igenis itt mi mindent megteszünk azért, hogy megóvjuk őket is, magunkat is, közelebbi-távolabbi társainkat is.

A jelenlegi járványhelyzetben van-e remény arra, hogy az Újvidéki Színház lelkes csapata Tolsztoj Anna Karenina c. darabjával, amelyet Dejan Projkovszki észak-macedóniai rendező állított színpadra, fellépjen Magyarországon, a kisvárdai fesztiválon?

– Készülünk, e hó 27-én indulunk a kisvárdai fesztiválra, ahol 28-án várják a fellépésünket. Hivatalosan lefoglaltuk a koronavírus-tesztelések (mintavételek) időpontjait augusztus 21-én és 23-án.

Aláírt szerződésünk van Kisvárdával. Nem győzöm hangsúlyozni a kisvárdai fesztivál szervezői az irányú elkötelezettségét, hogy a rendezvény megvalósuljon, és hogy azon az Újvidéki Színház társulata is szerepelhessen. Ők pluszköltségként felvállalták a tesztelésünk költségeit. Emiatt nagy hálával tartozunk. Az ő viselkedésük fényében még inkább elszomorít bennünket a Szegedi Nemzeti Színház magatartása. Mi az ő külön költségeiket, a plusz óvóintézkedéseket mind magunkra vállaltuk, sőt a szegedi társulat azon részének, aki ide utazott volna, azoknak is a pluszköltségeit megtérítettük volna – mondta lapunknak az Újvidéki Színház igazgatója.