2024. április 26., péntek

Ha sürgős, Szegedre!

Mind több szerbiai állampolgár végezteti el a koronavírustesztet Magyarországon

Az egészségügyi válságstáb tagjai szerint nincsenek fennakadások, bárki elvégeztetheti a koronavírustesztet ugyanott, ahol orvosi utasításra tesztelik a fertőzésgyanús személyeket, akár az egészségházakban is. A valóság azonban nincs összhangban a felhatalmazottak nyilatkozataival. Abban a két, észak-vajdasági egészségházban, ahol megkérdeztük, hogy valóban tesztelik-e saját kérésükre a polgárokat, a szó szoros értelmében szinte fuldoklottak a nevetéstől, mondván, hogy nem, hiszen helyben például a PCR-tesztet már azoknál sem végezhetik el, akiknél ezt az orvos indokoltnak tartja.
Javarészt csak a belgrádi intézményekben lehet saját kérésre elvégeztetni a PCR-tesztet, ám azokban augusztus 20-áig nincsen szabad időpont. A Torlak Intézetben nem szükséges időpontot igényelni, ám ez ahhoz vezet, hogy az intézmény előtt hosszú sorok alakulnak ki. A hétvégi sajtójelentések értelmében szombaton egyesek már hajnali ötkor megérkeztek az intézmény elé, hogy minél előnyösebb pozíciót szerezzenek maguknak a
sorban.

Szerbiában magánlaboratóriumok nem végezhetnek PCR-tesztelést

Szerbiában a magánalapítású laboratóriumokban egyelőre csak a szerológiai tesztet lehet elvégeztetni, az esetek többségében kétszer vagy akár háromszor-négyszer drágábban, mint az állami laboratóriumokban. Július közepén nyolc magánlaboratórium kérvényezte, hogy felkínálhassa a PCR-tesztelést, ám az erre vonatkozó engedélyt egyelőre egyik sem kapta meg. Az illetékesek közül senki nem indokolta meg, hogy habár a térségben, Európa és a világ legtöbb országában a magánlaboratóriumok is minden további nélkül elvégezhetik a PCR-tesztelést, erre miért nem adnak lehetőséget Szerbiában.

A PCR-teszt 130 euró

Mindez ahhoz vezetett, hogy akinek elengedhetetlen és sürgős a tesztelés, az Magyarországon végezteti el. Habár a jelenleg hatályos magyarországi rendelkezések értelmében a szerbiai polgárok csak szigorú korlátozások mellett utazhatnak Magyarország területére, amennyiben a polgár a magyar országhatártól számított 30 kilométeres távolságon belül marad, és a beutazástól számított 24 órán belül ismét elhagyja az országot, beléphet Magyarország területére – amennyiben nincsen láza, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az országhatáron nem mindenkinek mérik meg a lázát.
A Szabad Európa Rádió riportjának értelmében az elmúlt időszakban mind több szerbiai állampolgár végezteti el a PCR- vagy az egyéb koronavírustesztet Szegeden. Itt az újságíró értesülései szerint két laboratórium kínálja fel a tesztelést külföldi állampolgároknak. Az eredménylapot több nyelven is kiállítják. A PCR-tesztet az esetek többségében a mintavételt követő 48 órán belül értékelik ki, ám kérésre és sürgősségi felár ellenében, akár 24 óra alatt is elkészítik. A PCR-teszt ára 130 euró, a sürgősségi felár 50 euró, a szerológiai tesztet 70 euró, a szerológiai gyorstesztet pedig 60 euró ellenében lehet elvégeztetni – olvasható a Szabad Európa összeállításában, mint ahogy nyilatkozta az a szabadkai a hölgy is, aki elmondta, hogy azért végeztette el Szegeden a tesztet, mert a Szabadkai Közegészségügyi Intézetben nem végezték el saját kérésére. Lapunk felkereste a témával kapcsolatos kérdéseivel az egyik szegedi laboratóriumot, amelyben külföldi állampolgárok is elvégeztethetik a koronavírustesztek valamelyikét, a válaszokat várjuk.

Elhunyt egy Covid-páciens Szabadkán

Lélegeztetőberendezés segítségére a légzésben négy személynek van szüksége
A Szabadkai Közkórház Covid-rendelőjében, a kórház jelentésének értelmében, a szombat és a vasárnap között eltelt 24 órában 14 pácienst vizsgáltak meg (egy nappal korábban 40-et), öt pácienst ellenőrzés céljából. Öt pácienst a kórházban tartottak (egy nappal korábban hármat), míg heten távozhattak a kórházból, azzal, hogy a továbbiakig házi elkülönülésben kell maradniuk.
Az említett időszakban a betegség szövődményeinek következtében elhunyt egy 1958-as születésű nő. Az intézmény Covid-részlegében jelenleg 70 pácienst gyógykezelnek (az egy nappal ezelőtti jelentésben 83 volt a számuk), közülük hatot az intenzív terápiás részlegben (négy személynek van szüksége lélegeztetőberendezés segítségére). Az egészségügyi alkalmazottak között nincsen újonnan azonosított fertőzött.