2024. május 5., vasárnap

Kétórás várakozás Röszkénél

Megélénkült a forgalom a Nyugat-Európából érkező átutazók miatt a szerb-magyar határon

Az évi szabadságra érkező, vagy Nyugat-Európába visszaigyekvő  átutazók miatt megélénkült a forgalom a szerb-magyar határon – jelenti a Szerbiai RTV. A szerb oldalon 30 perces a várakozás be- és kiutazáskor is, de Röszkénél kb. 2 órát kell várni arra, hogy Magyarországra bejussunk.

Az utóbbi 24 órában Horgosnál 18.000 utas és 5000 személykocsi fordult meg, ami fele az egy évvel korábbi időarányosnak. A járművek 80 százaléka külföldi, de ennek ellenére nagyon is érezhető, sok török, bolgár, albán vendégmunkás úgy döntött, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel nem utazik haza ezen a nyáron Nyugat-Európából.

A magyar állampolgárok közül sokan hétvégén látogatnak el Szerbiába, de ezt most inkább kihagyják, mert hazautazáskor kötelező 14 napos karantén vár rájuk. Hasonló okok tartják vissza az utazástól a cseh, a szlovák, az osztrák, a német, a svájci állampolgárokat is, akik általában Szerbián keresztül utaznak a görög tengerpartra.

A szerb állampolgárok PCR-teszt nélkül is elutazhatnak Magyarországra, de csak 24 órára, és a határtól 30 kilométeres távolságra.