2024. április 26., péntek

Hagyjanak már fel az ámítással!

Borko Stefanović: Ki hiszi el, hogy nő a foglalkoztatottak száma, miközben a termelés visszaesett?

Borko Stefanović, a Szabadság és Igazságosság Pártja elnökhelyettese arra szólította fel a hatalmat gyakorló pártokat, hogy hagyjanak fel a lakosság félretájékoztatásával és ne beszéljenek gazdasági sikerekről, amikor Szerbiában lassan kialszik az élet, írja a Beta hírügynökség a politikus írásos nyilatkozatára hivatkozva.

Stefanović rámutatott, a világot az eddigi talán legnagyobb gazdasági válság fenyegeti, miközben az országvezetés hamis adatokkal ámítja a lakosságot. Gazdasági sikerekről beszélnek, ez alatt az idő alatt pedig az állami költségvetésben 305 milliárd dináros a hiány.

Kiemelte, Szerbia ezzel a tempóval az év végét 30 milliárd eurós államadóssággal zárja majd, ami 13 ezer eurós adósságot jelent háztartásonként. Ezt még az unokáink sem tudják majd visszafizetni. Hangsúlyozta, a magas kamatozású hitelekből csak a legsebezhetőbb ágazatokat finanszírozhatjuk, illetve növelhetjük az egészségügyben és az oktatásban dolgozók fizetését, és ezt a pénzt a modernizációra és a stratégiai gazdasági ágazatok fejlesztésére fordíthatjuk. Szavai szerint, ez talán az egyetlen esélyünk a munkahelyek létrehozására és a saját és gyermekeink életének megmentésére.

Feltette a kérdést, vajon a gazdaságpolitikával foglalkozók közül bárki elhiszi-e, hogy nő a foglalkoztatottak száma, miközben a termelés visszaesett? Mit segít a mintegy egymillió munkáson, akik minimálbérből élnek, hogy megnőtt a kiskereskedelmi forgalom, vagy a vállalkozókat mennyiben vigasztalja, hogy 8706-tal nőtt a foglalkoztatottak száma a gépjárművek gyártásában?