2024. április 26., péntek

Kon: „Szeptember közepéig nem enyhítünk az óvintézkedéseken”

Dr. Predrag Kon epidemiológus szerint nagy nyomás alatt áll a válságtörzs és a kormány, mert sokan szeretnék elérni az éttermek, kávézók, éjjeli szórakozóhelyek nyitvatartásának meghosszabbítását.

Szeptember első két hetében semmiképp sem lazíthatunk az óvintézkedéseken, ki kell várni, milyen hatással lesz az iskolakezdés a járványügyi helyzetre. A gyakorlat azt mutatja, hogy a negyedik osztályig a gyerekek szinte kivétel nélkül jól viselik a fertőzést, ha ez netán be is következik, és általában „nem jó” vírushordozók. Az iskolákban azonban biztosítanunk kell a megfelelő védelmet a diákoknak, útját kell állnunk a vírus terjedésének, és egyidejűleg fel kell készülni a távoktásra is – mondta Kon a Pink Televízión. Hozzáfűzte, hogy az iskolába a gyerekek szájmaszkkal léphetnek be, ahol majd megmérik a lázukat.

Az iskolaépületben fokozott figyelmet kell fordítani a kézmosásra, a szociális távolság betartására, a szellőztetésre és a tantermek fertőtlenítésére. A gyerekek a padban ülve levehetik majd a maszkot, de viselniük kell szünetben, vagy ha elhagyják a tantermet – mondta Kon, leszögezve, hogy megfelelő útmutatással a gyerekek könnyen hozzászoknak majd ezekhez az ajánlásokhoz.