2021. január 24., vasárnap

Harc az életért

Olivér története és a jótékonysági összefogás ereje

A kis hős
A kis hős

Vajdaságban ha kiejtem azt a nevet, hogy Olivér, mindenki tudja, kire gondolok. „Küldd el légy szíves Olivér folyószámláját, én is segíteni szeretnék” – így írt rám pár napja az egyik ismerős, aki tudta, hogy a szívemen viselem a beteg kisfiú sorsát. Már nem szükséges a vezetéknevét említeni, elég csak a keresztnév, amit ha kimondunk, egyértelmű, hogy Pál Gajódi Olivérről és a róla szóló jótékonysági összefogásról van szó. A bajmoki gyermek története rengeteg szívet megmozgat, úgy országunkban, mint Magyarországon, de már tudunk angliai, New York-i, németországi kezdeményezésről is, s még sorolhatnám az országokat, a példaértékű támogatást, ami egyre nagyobb.

A kisfiú betegsége spinális izomatrófia, azaz gerinc eredetű izomsorvadás (SMA), amelynek a legsúlyosabb fajtája, az 1-es típusú jelent meg nála. Pár hetes volt csak, amikor fény derült arra, hogy gond van, s azóta szülei minden követ megmozgatnak, hogy meggyógyuljon. Tavasszal írtunk már róla: az akkori cél a gyógyuláshoz egy köhögtetőgép beszerzése volt. Tímeától, az édesanyától megtudtuk, hogy összegyűlt a pénz a gépre, meg is rendelték. Már csak arra vár a kis család, hogy Olivér orvosa visszajöjjön a szabadságról, mivel neki is jelen kell lennie, amikor átveszik a készüléket.
Hogyan tovább? Mi fog történni, amikor a gép megérkezik?
– A kórházba fogják kihozni, meg kell tanulnom kezelni, hogy tudjam, mire kell odafigyelnem. Köszönjük a sok jólelkű embernek – mondja a fiatal nő elérzékenyülve, s folytatja, amikor a kicsi jelenlegi állapotáról érdeklődöm.
– Olivér április 17-e óta az újvidéki kórházban van, mivel tüdőgyulladást kapott. El is látták őt, s úgy tűnt akkor, hogy minden rendben zajlik. Sajnos április 19-én délután rosszul lett, s az intenzív osztályra, mesterséges lélegeztetésre került. Nagyjából egy hónapig tartott a tüdőgyulladása. Egy idő múlva a doktor úr megpróbálta, hogy tud-e önállóan lélegezni, de mivel tizenöt perc után nagyon kifáradt, így maradtunk a mesterséges lélegeztetésnél. Ezt követően gégemetszést és gyomorszonda-beültetést kellett rajta elvégezni. Az állapota változó, többnyire stabil.
Ha jól tudom, három hónapon át nem vehetted a karodba a gyermeked. Miért alakult ez így? S milyen volt ma az első találkozás anya és fia között? Tegnap említetted, hogy izgulsz és aggódsz azon, hogy milyen lesz.
– Sajnos így történt, valóban hosszú időn át nem volt látogatható, a koronavírus miatt. Ma engedélyezték, hogy végre bemenjek hozzá, s megérinthessem a kis kezét. Borzalmas volt ez a periódus így, egymástól távol. Viszont, amióta tudom, hogy vele lehetek, szárnyalok a boldogságtól. Az is reményt ad, hogy ennyien mellénk álltak, segíteni akarnak. Ma megsimogathattam őt, s láttam, hogy szépen fejlődött a mozgása, jár a keze-lába, ügyes. Itt tudok most már maradni vele, így könnyebb lesz mindannyiunknak. Megismert ma engem. Mosolygott rám, én pedig zokogtam. Végre újra együtt lehetünk.

Három hónap után az első találkozás anyával
Három hónap után az első találkozás anyával

Mit mondanak az orvosai? Olivérnek mi lehet a segítség, az esély a teljes gyógyuláshoz?
– Szerencsére maradni fog a Spinraza nevű gyógyszeres terápia továbbra is. A fiunk részt tudott volna venni egy gyógyszergyártó cég által meghirdetett génterápiás sorsoláson, de mivel nem tud önállóan lélegezni, így ez mégse valósulhatott meg. Ugyanis az volt az egyik feltétele a cégnek, hogy a páciens segítség nélkül tudjon levegőt venni legalább tizenhat órán keresztül. Olivérünknek ez nagyjából három órán át megy egyhuzamban, s a továbbiakban a gép segíti őt. Ezért, mivel az idő múlik, úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk összegyűjteni a génterápia árát, mivel ez az egyedüli megoldás a kicsinek a teljes élethez.
Ezt hol fogják elvégezni? Mennyibe kerül?
– Nagyjából kétmillió euró. Felvettem a kapcsolatot egy budapesti kórházzal, ahol Olivér megkaphatná a kezelést, persze, amennyiben sikerül összegyűjteni az említett összeget.
Ez elképzelhetetlenül nagy összeg. Ha megkérdezhetem, mennyi pénz érkezett eddig a számlákra, hol tartotok?
-Olivér egyenlege jelenleg tizenhétezer euró. Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki segít nekünk ebben a nehéz helyzetben. Rengeteg jólelkű ember van, hihetetlen… El sem tudom mondani, mennyire hálásak vagyunk. Szívből köszönjük Zolnának a licitációs oldalt, amit beindított a kisfiunk megsegítésére.

Az édesanya és az édesapa ereje hatalmas, s ugyanekkora ez az összefogás is, ami Magyarkanizsáról indult. Vajdasági jótékonysági licit néven találhatunk egy csoportot a Facebookon, ahol mindenkinek az a célja, hogy a kisfiú gyógyulását segítse. Bárki csatlakozhat, aki jótékonykodni szeretne, s akár egy tárgy vagy szolgáltatás felajánlásával, illetve licitálással, vásárlással tudja ott támogatni a gyermeket. A csoportban különféle hasznos dolgot találhatunk: ki tortát készít, ki repülőjegyet ajánl fel, de rábukkanhatunk szép kézműves ékszerekre, könyvekre, festményekre, lakberendezési tárgyakra, ruhákra, cipőkre, sőt, még babakocsira is lehet licitálni. A licitáció során befolyt pénz természetesen minden esetben a gyermek jótékonysági számlájára érkezik. Pár nap alatt a közösség tagsága több mint tízezerre nőtte ki magát, de ez még csak a kezdet. Az önzetlen segíteni akarás, az összetartás megmutatkozik, hiszen ide mindenki Olivérért jött – életet menteni. Így történhet meg a csoda, amikor például egyetlen mezért negyvenezer dinárt kínál valaki, vagy két üveg borért száz eurót… s „csak” azért, hogy a kis beteg gyógykezeléséhez egyre nagyobb összeggel járuljanak hozzá. Hasonló összefogások indultak Magyarországon is –, mindezt megtaláljuk, ha beírjuk a közösségi oldal keresőjébe, hogy Olivér – SMA baby.

A kis hős
A kis hős

Amennyiben Ön is szeretne segíteni az izomsorvadással küzdő kisfiúnak, azt megteheti akár licitálással az említett csoportokban, illetve Olivér folyószámlájára való utalással.

Szerbiai számlaszám:

Számlanév: Jozsef J. Pal (Bajmok)
Számlaszám: 220-4030000292835-45 (ProCredit Bank)
IBAN: RS35 2204 0300 0029 2835 45
SWIFT: PRCBRSBG
ProCredit Bank A.D., Milutina Milankovica 17., 11070 New Belgrade, Republic of Serbia

Magyarországi számlaszám:

Számlanév: Bodnárné Nagy Tünde Olivér SMA
Számlaszám: 11773346-03357813
IBAN: HU63 1177 3346 0335 7813 0000 0000
SWIFT KÓD: OTPVHUHB