2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Csökken az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás

A Válságstáb sajtótájékoztatóján számoltak be a koronavírus-járvány legfrissebb szerbiai adatairól.

Az eseményen Ana Brnabić miniszterelnök is részt vett, aki közölte, az elmúlt 24 órában 9858 koronavírus-tesztet végeztek el, és újabb 295 polgárról derült ki, hogy elkapta a fertőzést.

Ebben az időszakban 9 személy hunyt el, amivel 614-re nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma.

Az össz fertőzések száma az országban 27033, a halálozási arány 2,27%.

Jelenleg 132-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

Brnabić elmondta, a számokra tekintve elmondható, hogy bár még nincs jelentős csökkenés, a helyzet javulónak minősíthető, kisebb az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás, és fokozatosan át lehet venni az irányítást a járvány felett.

A miniszterelnök szerint a polgárok felelősen viselkedtek az elmúlt időszakban, amiért köszönettel tartozik nekik. – Felkészültebben várjuk az őszi időszakot, mint amilyen állapotban voltunk az elmúlt hónapokban – mondta.

Predrag Kon járványügyi szakember kifejtette, a helyzet lassan, de fokozatosan javul, a vizsgálatok száma is fokozatosan csökken. – Egy egyértelműen kedvezőtlen helyzetből egy bizonytalan helyzetbe léptünk át. Továbbra is nagyon fontos betartani az előírásokat, megtartani az egymás közötti távolságot, és viselni a védőmaszkot – hangsúlyozta. Kon a közelgő iskolakezdésről is elmondta véleményét. Szerinte egyértelmű tervekkel kell előállni, és nemcsak felkínálni a különböző modelleket az iskoláknak, hogy aztán ők maguk döntsenek az oktatásról. „A digitális oktatás jól működött, jó eredményeket produkált, ez pedig az elmúlt évek digitalizációjának köszönhető. Ez is egy opció. Azt hiszem, mi voltunk az egyetlen nemzet Európában, amely nem veszített tanítási napot a pandémia ideje alatt" – nyilatkozta Kon, majd hozzátette, hogy a tanulók testhőmérsékletét minden reggel meg kell mérni, továbbá az is lehetséges, hogy az osztályok létszámát 15-re korlátoznák.