2024. április 18., csütörtök

Újra fürödhetnek a magyarkanizsaiak

Megnyílt a Tisza-parti fürdőmedence – Az Aqua Panon Hotel medencéje be sem zárt

Magyarkanizsán már a múlt héten próbaüzemmel megnyitották a Tisza-parti strandnál található, bekerített fürdőmedencét, amely elsősorban a gyermekek, a kisgyermekes családok kikapcsolódását, felfrissülését szolgálja. A medence legmélyebb pontja is mindössze 120 centiméter, aki azonban úszni szeretne, annak ott van a Tisza, amelynek vize már 24-25 fokos, és kellemes felfrissülést nyújt az augusztusi hőségben.

A magyarkanizsai fürdőmedence korlátozott számban látogatható (Gergely József felvétele)

A magyarkanizsai fürdőmedence korlátozott számban látogatható (Gergely József felvétele)

A magyarkanizsai Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat igazgatója, Pálfi Ervin kérdésünkre elmondta, hogy a többi Tisza menti községtől eltérően nem a koronavírus-járvány miatt megalakult községi törzskar döntött az úszómedence ideiglenes bezárásáról, hanem a közvállalat vezetősége. Hétfőtől, augusztus 3-ától korlátozott mértékben ugyan, ám újra fogad látogatókat a gyermekeknek szánt, bekerített úszómedence. Magyarkanizsán, az Aqua Panon Hotel medencéje is látogatható, igaz, nem olcsó a belépőjegy.

– Mérlegelve a koronavírus terjedése nyomán kialakult veszélyhelyzetet és az ennek kapcsán meghozott országos epidemiológiai intézkedési javaslatokat, mi is úgy döntöttünk, hogy ideiglenesen bezárjuk az úszómedencét. A múlt héten már próbaidőre megnyitottuk a látogatók előtt a Tisza-parti medencét, hétfőtől, augusztus 3-ától pedig a gyülekezési és távolságtartási előírásokat betartva nyitottuk ki az úszómedencét. A nyári hőségben nagyon nehéz betartani a kormány által javasolt óvintézkedéseket, a gyerekek élvezettel játszanak az uszodában, a távolságtartás a vízben nem igazán működik. Együtt csúszdáznak, önfeledten pancsolnak, a kisebbekkel a szülők is a medencében tartózkodnak. Annyit tehetünk, hogy limitáljuk a napi belépőjegyek számát, ezért úgy döntöttünk, hogy naponta csak száz belépőjegyet adunk el. Emiatt a hétvégén már sokakat el kellett utasítani, nem jutottak belépőjegyhez, de tartanunk kell magunkat a megszabott óvintézkedésekhez. A mi fürdőmedencénk nem egy komplexum, mint például az adai vagy a zentai. A medence körül van kerítve, ki-be járkálós. A környező szabadtéri terület a vendéglőkkel, padokkal, a sátortáborral, a különböző éttermekkel, amelyek különböző szolgáltatásokat nyújtanak, nem hozzánk tartozik. A kommunális közvállalat csak a medencét üzemelteti – magyarázta Pálfi Ervin, aki elmondta, naponta száz jegyet adnak el, a zsúfoltság elkerülése érdekében.

– A bejáratnál a jegyárus megméri az érkezők testhőmérsékletét, és aki gyanús nem engedi be az uszodába. Belépéskor át kell haladni a lábfertőtlenítőn is. Szerencsére Magyarkanizsán nincs újabb koronavírussal fertőzött személy, kettőről tudunk mindössze, és egy elhunytról, aki rákbeteg volt. Aggodalomra adhat okot a szomszédos Törökkanizsa, ahol kétjegyű a fertőzöttek száma. Törökkanizsáról és messzebbről is érkeztek a hét végén üdülni, felfrissülni vágyók a magyarkanizsai Tisza-partra, ami érthető az utazási, nyaralási korlátozások tükrében. Számunkra a vidéki vendégek jelentik a potenciális veszélyt, akik olyan környezetből érkeztek, ahol esetleg több koronavírusos személyt tartanak nyilván. A fokozott higiéniai elővigyázatossággal, a medence és a mellékhelyiségek rendszeres fertőtlenítésével próbáljuk elejét venni a vírus terjedésének. A maszk viselését javasoljuk a medencéből való kijövetelkor, és a másfél méteres távolságot is próbáljuk betartatni, erre azonban egy uszodában kicsi az esély. Amennyiben a kormány újabb korlátozásokat vezet be a strandokra, legyenek szabadtériek vagy zártak – Belgrádban ezrek fürödtek, napoztak az Ada Ciganlijan –, abban az esetben kénytelenek leszünk becsukni a mi kis fürdőmedencénket – mondta Pálfi Ervin igazgató.