2024. április 26., péntek

Az Iszlám Állam fegyveresei megtámadtak egy börtönt Afganisztánban

Az Iszlám Állam fegyveresei megtámadták a kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány székhelyének,  Dzsalálábádnak a központi börtönét vasárnap Afganisztánban, a tűzharc hétfőn délelőtt, órákkal az ostrom kezdete után is folytatódott, a legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint legalább 24 ember - köztük három támadó - vesztette életét, 43-an megsebesültek.

A dzsihadista terrorszervezet egyik öngyilkos merénylője a börtönnél felrobbantotta robbanóanyaggal megpakolt gépkocsiját, majd társai behatoltak a börtönbe, és tüzet nyitottak. Az őrség felvette velük a harcot. A dzsihadisták elfoglaltak egy közeli lakóépületet is, ami megnehezíti a helyszínre vezényelt biztonsági erők dolgát.

Egyelőre nem ismert a támadók pontos száma, egy helyi illetékes korábban legalább tíz fegyveresről beszélt.

A támadást kihasználva legalább ezer rab megszökött, de elfogták és más büntetés-végrehajtási intézményekbe szállították őket - közölte Ataullah Hogjáni, a nangarhari kormányzó szóvivője.

Tamim Arif nangarhari helyettes kormányzó szerint a dzsihadisták elsősorban azért támadták meg a börtönt, hogy kiszabadítsák a fogvatartottakat, akik között vannak az Iszlám Állam és a tálib mozgalom tagjai, valamint kábítószer-kereskedők is.

A tálib felkelők tagadják, hogy közük lenne a támadáshoz, amely a kormánnyal - vallási ünnep miatt - pénteken kötött, három napra szóló tűzszünet idején történt.

A támadás végrehajtójaként az Iszlám Állam jelentkezett. Hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy a rajtaütés egy nappal azután történt, hogy az afgán erők bejelentették, ugyancsak Dzsalálábádban megölték az Iszlám Állam afganisztáni ágának kémfőnökét, Aszadullah Orokzait.

A Szíriából és Irakból jórészt kiszorított Iszlám Állam 2015-ben jelent meg Afganisztánban, azóta számos támadást hajtott végre elsősorban síita mecsetek ellen és  rendezvényeken. Az ENSZ adatai szerint a legtöbb merényletet a kelet-afganisztáni Nangarhar és Kunar tartományban, valamint Kabulban hajtották végre. Terrortámadásaik száma különösen 2018-ban volt magas, azóta csökken. A világszervezet nemrég kiadott jelentése szerint 2020 első fél évében az Iszlám Állam 17 civil áldozatokkal járó merényletet hajtott végre Afganisztánban, ez a szám tavaly 97 volt.