2024. április 26., péntek

Összeomlás előtt a húsipar

A turisták távol maradtak, a tányérok üresen állnak

Összeomlás előtt a szerbiai húsipar. A vendéglátóipari létesítmények idei forgalma meg sem közelíti az előző évek forgalmát. A külföldi turisták az idén távol maradtak, a hústermék nem fogyatkozik. A járvány leállította az idegenforgalmat, a húsfeldolgozó üzemek nem tudnak mit kezdeni a fennmaradt termékeikkel. Nincs, aki vásárolja a disznó-, a marha- és a baromfihúst. Ráadásul a kiszállítás is leállt.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Zoran Matijević, a Matijević húsüzem társtulajdonosa szerint a húsipari termékekre nyáron van a legnagyobb igény, ezért is emelkednek az árak ebben az időszakban. Jelenleg azonban a piac telített. A turisták is távol maradtak az idén, és a kiszállítás is leállt, így a termékek megmaradtak.

– Az itthoni piacon nincs kinek eladni a hústerméket, a kínálat pedig hatalmas, mivel leállt a kiszállítás. Az árak emiatt elkezdtek zuhanni, ami a tenyésztőknek előbb-utóbb komoly veszteséget okoz – jelentette ki Zoran Matijević a Beta hírügynökségnek.

A hízó ára jelenleg 10-15 százalékkal olcsóbb, mint tavaly, élősúlyban 130–150 dinárt fizetnek kilójáért. A marhahús árával már két éve folyamatosan gond van. Matijević szerint a problémák akkor kezdődtek amikor Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter 2018 májusában bejelentette évi 5000 tonna marhahús vámmentes szállítását Törökországba. A tenyésztők megnövelték a hizlalást, a török piac érdeklődése viszont nem fokozódott a szerbiai marhahús iránt. A húsipari mágnás véleménye szerint a marhahús kivitele csupán politikai megállapodás volt Törökországgal, az ilyen megállapodások pedig mind kudarcra vannak ítélve, a politikai álláspontok gyakori váltakozása miatt. A marha élősúlykilójáért 150 és 180 dinár között fizetnek az idén, tavaly pedig akár 250 dinárért is el lehetett adni.

A baromfi kilója másfél évvel ezelőtt 260 dinárba került, jelenleg mindössze 160–180 dinár, ami 20 százalékkal alacsonyabb a termelési árnál.

A hús árának csökkenéséhez jelentősen hozzájárult a külföldről beszállított, feldolgozásra váró hús vámmentesítése. Szerbia két legnagyobb vágóhídja emiatt zárt be, az anyagi oldalát tekintve azonban mindenkinek jobban megéri külföldről beszállítani.

– Szerbia katasztrofális politikát folytat az állattenyésztőkkel szemben. Az európai országok különféleképpen támogatják az állattenyésztőket és húsfeldolgozókat. Értesüléseim szerint Horvátország prioritási terve, hogy 40 százalékkal megnövelje a termelést. A szomszédos ország a közelmúltban 90 százalékos vissza nem térítendő támogatást kapott a húsfeldolgozó üzemek megnyitására az Európai Uniótól – mondta Zoran Matijević.

A probléma nemcsak Szerbiában van jelen, Bosznia-Hercegovinában sem könnyebb a helyzet. Az afrikai sertéspestis miatti tiltás idején a piac „átszokott” más termelőkhöz.

A Đurđević vágóhíd tulajdonosa, Milenko Đurđević elmondása szerint teljesen leállt a marhahús kiszállítása Törökországba, Olaszországba és Kínába.

– Eddig napi 100 vagy heti 500 bikát szállítottam külföldre, jelenleg 5000 áll készenlétben a szállításra, de hiába, amikor nincs, aki felvásárolja! – jelentette ki Đurđević.

A vágódóhíd tulajdonosa szerint tavaly tonnaszámra árulták a csevapot a hotelekben, vendéglőkben, az idén viszont a turisták elmaradása miatt szinte nincs rá kereslet.