2024. április 26., péntek

Lebontanak hat házat a Podbarán

A régi, többnyire családi házakból álló városrészben óvoda is épül

A Đorđe Rajković utcában található, egykori Niva vállalat gyárkomplexumát is lebontják, összesen hat létesítményt fognak a földdel egyenlővé tenni – tudta meg a 021.rs hírportál.

Fotó: Szeli Balázs

Fotó: Szeli Balázs

A városi hatóság ezekre a munkálatokra összesen több mint 4 millió dinárt különített el. A területen, ahol egykoron munkások dolgoztak, a jövőben gyermekek játszhatnak, ugyanis a tervek szerint itt egy óvodát létesítenek majd. Az elképzelés értelmében öt ipari épületet és egy transzformátorállomást bontanak majd le, a legnagyobb létesítmény területe 800 négyzetméter. Az elvégzendő munkálatok közé tartozik az azbeszt tetőszerkezetek eltávolítása is, a bontási tervdokumentáció szerint több mint 14 tonnát tesz ki ez az anyag. Emiatt szükséges, hogy a munkások vízzel locsolják az azbesztlapokat, hogy ne szálljon szerteszét a veszélyes anyag, majd ezt követően a palettákat PE-fóliákba csomagolják és elszállítják a veszélyes hulladékot gyűjtő szeméttelepre.

A Niva gyárlétesítmény már évek óta elhagyva és rossz állapotban áll, emiatt az épületet téglánként bontják el, ellenkező esetben az épület ráomolhatna a munkagépekre és a gépkezelőkre. Az egyik épületrész leírásában az áll, hogy az évek óta elhagyva álló létesítményen számos sérülés található. Ezt leginkább a falról leomlott malter, a sérült tartóelemek, valamint az ereszcsatorna hiánya is tanúskodik. A legrosszabb állapotban a tetőszerkezet van, több, a megengedettnél nagyobb sérülés is megfigyelhető rajta. A kivitelezőnek 45 nap áll rendelkezésére a munkálatok elvégzésére, a jelentkezési határidő pedig augusztus 14-én jár le.