2024. április 26., péntek

Hőszigetelték az óvodát

Jelentős beruházás valósult meg a kishegyesi központi óvodában – Az MNT segíti az intézményt – További felújításokra is szükség van

A Pán Péter Gyermekintézményhez tartozó kishegyesi központi óvoda igen jelentős felújításon esett át, amely a héten fejeződött be. Janó Mária, a Pán Péter Gyermekintézmény igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy a munkálatok még júniusban elkezdődtek.

Janó Mária, a Pán Péter Gyermekintézmény igazgatója (Lakatos János felvétele)

Janó Mária, a Pán Péter Gyermekintézmény igazgatója (Lakatos János felvétele)

– A központi óvoda teljes épületét szigeteltük, a munkálatok még június első felében megkezdődtek. A munkálatoknak azonban voltak előzményei is, a régi nyílászárókat új, korszerű nyílászárókra cseréltük le. Ezután kerülhetett sor az épület hőszigetelésére, amit 10 centi vastag sztiroporral oldottunk meg. Komolyabb összegű beruházásról van szó, amit a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. anyagi támogatásának köszönhetően tudtunk megvalósítani. Úgy érezzük, hogy intézményünk számára ez nagyon sokat fog jelenteni a fűtési szezonban, mert igen energiatakarékos megoldásról van szó. Ez hosszú távon nagyon is megtérülő beruházás – közölte az igazgató, és azt is elmondta, hogy a teljes beruházás értéke 1 millió 750 ezer dinár.

A kishegyesi központi óvoda hőszigetelése sikeresen befejeződött, de további fejlesztésekre is szükség lesz mind a kishegyesi, mind az iskoláskor előtti intézményhez tartozó bácsfeketehegyi óvodába is – számolt be Janó.

– A szigetelési munkálatok befejeződtek, s most abban bízunk, hogy lesz folytatásuk is, ugyanis tovább szeretnénk fejleszteni a fűtési rendszert. Kishegyes község önkormányzatával karöltve szeretnénk megoldani a gázfűtés bevezetését. Ez komoly előrelépés lenne a fűtés szempontjából. A további renoválásokra vonatkozóan is vannak elképzeléseink, de ehhez konkrét terveket kell készítenünk. Amit elsődlegesen szeretnénk megoldani, az a központi óvoda épületének tetőcseréje, úgyhogy erre vonatkozóan fogjuk elkészíteni a terveket. Továbbra is számítunk a Magyar Nemzeti Tanács hathatós anyagi támogatására, s reméljük ebben a beruházásban is a segítésünkre lesznek. Emellett intézményünk bácsfeketehegyi (feketicsi) óvodájában nagy szükség lenne a nyílászárók cseréjére. A régiek elöregedtek, így ezt a munkát is hamarosan el kellene végeznünk – mondta el az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy az iskoláskor előtti intézmény minden épületében mihamarabb nagy szükség van egy teljes belső meszelésre is. Ez Kishegyes és Bácsfeketehegy vonatkozásában összesen három épületet jelent, és az intézmény számára ez igen nagy kiadással járna. Emiatt ezt a beruházást is megpróbálják pályázati támogatásokkal megoldani – számolt be Janó Mária igazgató.