2024. április 26., péntek

Öt generáció, kétszáz tehetség

Nem marad kihasználatlanul a rövidesen elkészülő műfüves pálya Tóthfaluban

Az egykori, szebb napokat megélt nyomda tőszomszédságában, Tóthfaluban már évekkel ezelőtt látni lehetett, hogy ott bizony készül valami.

Nemcsak készült, hanem folyamatosan újabbnál újabb építményeknek a szemtanúi lehettek az arra járók. Ez az a település a magyarkanizsai községben, ahol aztán tényleg minden évben megvalósul valami újítás, fejlődés, ami általában a közösség javát szolgálja. Nemcsak a turisták odacsábítása a cél, hiszen azon a területen már jól bejáródott rendszerük van, aminek köszönhetően eddig is megannyi magyarországi csoport megfordult ott, a falusi turizmus legszebb momentumait élvezve, ugyanakkor évről évre távolabbról érkező vendégek is voltak. A mini Délvidék makettparkot is külföldi aktivisták, diákok kézlenyomatával sikerült csinosítani, ám a távoli vendégek az idén távol maradtak. Most inkább ott is, mint mindenhol máshol, a hazaiakra koncentrálnak, ám a tóthfalusiak kedvét semmi nem veszi el a munkától. A helyben működő Nyers István Akadémia Sportegyesületben már több generáció nevelkedett, akadtak olyanok is, akikre felfigyeltek és a nagy karrier reményében külföldre igazoltak, sőt edző is akadt ilyen, ugyanakkor az ifjak is folyamatosan érkeznek. És ha már igény mutatkozik a fociakadémia kínálta lehetőségekre, akkor azt is bővíteni kell. Most már kétszáz gyerek tartozik a szárnyaik alá, akik Tóthfaluban szerzik meg az alapvető tudást, és onnan indulva remélnek nagy sikert. Nekik minden lehetőséget meg kell adni, így gondolja ezt az akadémia megálmodója, Utasi Jenő plébános, a Nyers István Akadémia Sportegyesület elnöke is, aki jó hírekről számolt be. Amellett, hogy egy Crvena zvezdával játszott meccs is lezajlott a hétvégén, más örömhír is belengi a tájékot, ami büszkeségre és elégedettségre ad okot, egyben reményt is adva, hogy ilyen kis településről is vezethet út a siker felé.

– Évek óta van két szép, élőfüves pályánk, viszont nagy fájdalmunk volt az, hogy nincs műfüves pályánk. Legalábbis eddig nem volt. Ami most készül, egy nagyméretű műfüves pálya, amire nagy szükség volt, és aminek elkészültét fantasztikusnak találom, ugyanis a téli hónapokban igen jó szolgálatot fog tenni. Olyankor, amikor az élőfüves pályán nagyon nehéz edzeni és játszani, elengedhetetlen egy ilyennek a megléte. Azért is, mert tönkretennénk a pályát, illetve azért is, mert a gyerekeknek sem lenne egyszerű hóban, sárban játszani. Természetesen eddig is kitartóan edzettek, ám egészen más lesz, ha ez a műfüves pálya teljesen elkészül, és nemsokára birtokukba is vehetik. Akkor tudunk majd mérkőzéseket is szervezni, mert a mérete lehetővé teszi, ugyanis megfelel a szabványoknak is. Összesen kétszáz gyerekkel tudunk foglalkozni, nemcsak itt, az akadémián, hiszen az edzőknek és a szervezésnek köszönhetően Magyarkanizsa község területén Kispiac is érintett, valamint részben Magyarkanizsa, Oromhegyes, Orom, Csóka, Padé és Szanád is, így az ottani gyerekek is a látókörünkben vannak. Egy részük benn van az akadémián, elsősként kezdenek majd bentlakásosként, úgy kezdik a tanulást és a sportéletet minálunk, másik részük, a kívül maradók pedig lakhelyükön edzenek szakembereink irányításával, majd hetente két-három alkalommal jönnek ide, a mi pályáinkra is edzeni – mondta el Utasi Jenő, akitől azt is megtudtuk, hogy egy ilyen pálya kialakítása nem kevés pénzbe, megközelítőleg kétszázezer euróba kerül, amit a topolyai TSC támogatásával, magyarországi juttattatásból sikerül megvalósítaniuk.

Az akadémia életében először sikerül a kezdetektől vágyott álmot is megvalósítani ősztől. A 2011 óta remélt célt elérték, és az idei lesz az első olyan év, amikor a legkisebbektől kezdve az U19-es korosztályig lesznek ott gyermekek, összesen öt generáció. A tehetséggondozás szempontjából talán az az egyik legfontosabb cél, hogy már a kezdetektől felfigyeljenek a tehetségekre és foglalkozzanak is velük, ami Tóthfaluban maradéktalanul meg is valósul, így az onnan kikerülő fiatalok, bármerre is sodorja őket az élet, mindig büszkén viszik majd el a falu hírét a nagyvilágba.