2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

Megnyílnak a tokiói helyszínek

OLIMPIA

Megnyitják a jövőre halasztott tokiói olimpia versenyhelyszíneit a sportszövetségek számára, illetve közösségi használatra. Az újonnan épült szlalom kajak-kenu pályát például hétfőn nyitották meg a sportolók számára, míg a Tacumi Uszodát, amely most a vízilabdatorna mérkőzéseinek adna otthont, augusztus közepétől vehetik birtokba az amatőr sportolók. A tokiói játékok eredetileg múlt pénteken rajtolt volna, a halasztás értelmében pedig 2021. július 23-án kezdődik.

Katar érdeklődik

Katar levélben tudatta a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), hogy szívesen lenne házigazdája a 2032-es nyári ötkarikás játékoknak. A NOB párbeszédet folytat az érdeklődőkkel. Az arab országéhoz hasonló szándékáról értesítette a NOB-ot korábban már India, Ausztrália, Kína, továbbá a közös jelentkezést fontolgató Észak- és Dél-Korea. Katar, amely 2019-ben atlétikai világbajnokságot rendezett, 2022-ben pedig a labdarúgó-vébének ad otthont, korábban kétszer pályázott olimpiára, de a szűkített listán már nem szerepelt, végül a 2016-os játékokat Rio de Janeiro, a 2020-ast pedig Tokió kapta.

HANDBIKE

Zanardi újabb műtétje

Idegsebészeti beavatkozást hajtottak végre Alex Zanardi paralimpiai bajnokon, korábbi autóversenyzőn, aki június 19-én szenvedett versenybalesetet. Az újabb műtétről a milánói San Raffaele kórház számolt be, hozzátéve, hogy a később elvégzett tesztek azt bizonyították, sikeres volt az operáció. Zanardi állapota stabil, de továbbra is az intenzív osztályon ápolják. Az 53 éves Zanardin – aki egy teherautóval ütközve sérült meg súlyosan – balesetét követően három műtétet is végrehajtottak a sienai kórházban. Az intézményt múlt kedden hagyhatta el, és Costa Masnagába, egy neurológiai rehabilitációs központba szállították. Állapota azonban instabil lett, így három nappal később a milánói kórházba vitték. Zanardi kézzel hajtott, háromkerekű járművel, handbike-kal vett részt egy parasportolók részére rendezett országos váltóversenyen, és áttért a teherautó sávjába. Az ütközés során leesett a sisakja, súlyos fej-, arc- és szemsérüléseket szenvedett.

SAKK

Lékó ötödik veresége

Lékó Péter armageddonban kapott ki az orosz Jan Nyepomnyascsijtól a 7. fordulóban azon a tízfős online sakktornán, amely a negyedik állomása a világbajnok norvég Magnus Carlsen által kitalált és útnak indított, egymillió dollár összdíjazású sorozatnak. Lékó a múlt keddi nyitókörben a ráadáspartit nyerve 3-2-re legyőzte az ukrán Vaszil Ivancsukot, majd három 2,5-1,5-es vereség következett: szerdán az orosz Peter Szvidlertől, csütörtökön Carlsentől, pénteken pedig a korábbi világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyiktól kapott ki, mielőtt szombaton armageddonban legyőzte az ugyancsak egykori világbajnok indiai Viswanathan Anandot, majd vasárnap vereséget szenvedett a holland Anish Giritől. A magyar sakkozó tegnap az izraeli Boris Gelfanddal játszott.

JÉGKORONG

A torontói legenda halála

Rákbetegségben elhunyt Eddie (Edward) Shack, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Toronto Maple Leafs legendás csatára. Az egykori kiválóság 84 éves korában, egy torontói kórházban halt meg. Shack négyszer (1962, 1963, 1964, 1967) nyert Stanley Kupát a kanadai együttessel, a második címnél ő szerezte a bajnoki diadalt érő győztes gólt a Detroit Red Wings ellen. Az All Star-gálára háromszor kapott meghívót. Pályafutása során 1047 mérkőzésen 465 pontot gyűjtött, ám 1431 büntetéspercével is kiemelkedett a mezőnyből. Legnagyobb sikereit a Torontóval érte el, de megfordult a New York Rangers, a Boston Bruins, a Los Angeles Kings, a Buffalo Sabres és a Pittsburgh Penguins gárdájában is.