2024. április 26., péntek

Maszkmentes pihenőidőt követelnek

A GPA-djp osztrák érdekvédelmi szervezet arra szólította fel a kormányt, tegye lehetővé, hogy a bolti alkalmazottak kétóránként védőmaszk nélkül megpihenhessenek, és a munkáltatók ezeket a napi pihenőidőket is fizessék ki nekik.

,,A kereskedelemben dolgozók nehéz munkát végeznek a nagy melegben, védőmaszkban, ezért tehermentesíteni kell őket. Naponta egyéb munkák mellett akár egy tonna gyümölcsöt, zöldségfélét is át kell helyezniük, vagy a pénztárnál helytállniuk. Ez nehéz munka, maszkban pedig még nehezebb” – fogalmazott Barba Teiber, az érdekvédelmi szervezet vezetője. A GPA tudomása szerint előfordul, hogy a védőmaszk viselése miatti légszomj következtében az alkalmazottak eszméletüket vesztik.

A szakszervezet arra kéri a kormányt, ,,támogassa a szupermarketekben dolgozókat, korunk hőseit, akiket három hónapja még dicsért, és vezessen be fizetett, maszkmentes napi pihenőidőt”.

Az osztrák szupermarketekben a múlt péntek óta az egészségügyi helyzet súlyosbodása miatt ismét kötelező a védőmaszk viselése.