2024. április 26., péntek

Esküvő másképp

Jóval kevesebb házasságkötést tartottak meg az idén Szabadkán

A tavaszi rendkívüli állapot és a jelenleg is uralkodó koronavírus-járvány miatt számos esküvőt mondtak le, illetve halasztottak el másik időpontra Szabadkán. Január elsejétől július 21-ig összesen 206 pár kötött házasságot a város területén, és ez a szám 130-cal kevesebb a tavalyi évhez viszonyítva, tudtuk meg Szabadka Város anyakönyvi hivatalának illetékesétől.

– A kialakult helyzet rendkívül rossz hatással van a házasságkötésekre. Amikor rendkívüli állapotot hirdettek, a pároknak legalább fele visszamondta tervezett esküvőjének időpontját. Ugyanez figyelhető meg most is. Azon párok egy része, akik tavasszal terveztek frigyre lépni, a helyzet javulásának reményében, nyári időpontot kértek. Sajnos ők most ismételten arra kényszerülnek, hogy elodázzák a házasságkötésüket, vagy éppen arra, hogy a szerb kormány intézkedéseit betartva házasodjanak össze – válaszolta írásban kérdésünkre Eva Sarić helyettes anyakönyvvezető.

A szerb kormány ajánlásait és intézkedéseit betartva továbbra is szerveznek esküvőket a Városháza dísztermében és kistermében.

– Legfeljebb tíz ember tartózkodhat a termekben az anyakönyvvezetőt is beleértve. A Városháza bejáratánál minden jelenlévő testhőmérsékletét megmérik. A vendégeknek kezet kell fertőtleníteniük és kötelezően arcmaszkot kell viselniük. A ceremónia ideje alatt mindenkinek be kell tartania a kötelező távolságot egymástól. Az ifjú párnak pedig nem gratulálhatnak a vendégek az épületben. Ezek az intézkedések a terepen történő házasságkötésekre is vonatkoznak – áll a válaszlevélben.