2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

„Lefelé ível a járványgörbe”

Vajdaságban a szociális védelmi rendszer bentlakásos intézményeinek 41 lakója és 18 alkalmazottja fertőzött bizonyítottan

A mai helyzetelemző sajtótájékoztatón elmondottak értelmében a napokban elvégzett 9817 koronavírustesztből 379-nek az eredménye volt pozitív (3,8 százalék). Lélegeztetőberendezés segítségére a légzésben 156 páciensnek van szüksége. Egy nap alatt hivatalosan 8-an hunytak el a betegség szövődményeinek következtében,  s ezzel 551-re növekedett az elhunytak száma.

A felirat magáért beszél. A felvétel az užicei Covid-klinika bejáratánál készült. Az intézmény tegnap kezdte meg működését (Fotó: Beta)

A felirat magáért beszél. A felvétel az užicei Covid-klinika bejáratánál készült. Az intézmény tegnap kezdte meg működését (Fotó: Beta)

Az eddig megbetegedetteknek a 2 százaléka 0 és 9 év közötti személy, 3,2 százaléka 10 és 19 év közötti,13,8 százaléka 20 és 29 év közötti, 19,8-19,8 százaléka 30 és 39, illetve 40 és 49 év közötti, 17,3 százalékuk 50 és 59 év közötti, 13,6 százalékuk 60 és 69 és közötti, 7,1 százalékuk 70 és 79 év közötti, 2,9 százalékuk 80 és 89 év közötti,  0,3 százalékuk pedig 90 évesnél idősebb.

Darija Kisić Tepavčević epidemiológus újságírói kérdésre válaszolva „elismerte”, hogy a közzétett tesztek nem mindegyikét egy nap alatt végezték el, a több mint 9 ezer teszt némelyikét két-három nappal ezelőtt elvégezték.

Darija Kisić Tepavčević elégedett a ma közzétett mutatókkal, értékelése szerint a járványügyi görbe elkezdett lefelé ívelni, a tíz napja foganatosított intézkedéseknek köszönhetően.

Edita Stokićnak, a Vajdasági Klinikai Központ igazgatójának elmondása szerint ebben a létesítményben 312 Covid-pácienst kezelnek. A járvány második hullámában mind több páciens érkezik súlyos vagy nagyon súlyos klinikai kórképpel – tette hozzá az igazgató, arra is rámutatva, hogy az orvosok nem egy problémával kénytelenek szembesülni, nevezetesen a páciensek legtöbbje több krónikus betegségben is szenved, továbbá java részük túlsúlyos, s mindez súlyosbítja a Covid–19 okán kialakuló tüneteket – magyarázta Edita Stokić

HERMETIKUSAN LEZÁRT OTTHONOK

A Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Esélyegyenlőségi Titkárság a szociális védelmi rendszer a Vajdaság területén működő bennlakásos létesítményeire vonatkozó aktuális járványügyi jelentésének értelmében a rumai Srem és a szabadkai idősek otthonaiban a múlt heti jelentéshez képest változatlan a helyzet: a szabadkai létesítménynek 12 lakója és 2 alkalmazottja betegedett meg, a rumai létesítményben pedig 8 lakónak és 2 alkalmazottnak a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét. Az említett létesítményekben megbetegedett személyek java részét megelőzés céljából kórházban helyezték el, mindannyiuknak az állapota stabil, és többségük azóta visszatérhetett az idősek otthonába – emelték ki a titkárság lapunknak eljuttatott jelentésében. Az antalfalvi (kovačicai) Adam plus idősek otthona egyetlen megbetegedett lakójának az időközben elvégzett koronavírustesztje negatív lett.

A torontálalmási (jabukai) Srce u jabuci elnevezésű, értelmi fogyatékosokat gondozó intézetben múlt hét óta növekedett a megbetegedettek száma. Egy hete három lakónak a szervezetéből mutatták ki a SARS-CoV-2 jelenlétét, azóta még két lakónak és nyolc alkalmazottnak a tesztje mutatott pozitív eredményt. Mindannyiuk állapota stabil.

Az újvidéki idősek otthonában egy alkalmazott betegedett meg. Múlt hét óta nagyobb számban a petrei (vladimirovaci) felnőttkorúak és idősek otthonában történt fertőzés, összesen 16 lakónak és 5 alkalmazottnak a szervezetéből mutatták ki a koronavírus új típusát. Múlt hét óta az összes vajdasági bennlakásos intézményben megbetegedett lakóknak a száma 24-ről 41-re növekedett, az alkalmazottaké viszont 4-ről 18-ra. A tartományi létesítményeknek több mint 8 ezer lakója és több mint 3 ezer alkalmazottja van.

Harminc fok felett, tűző napon az arcpajzs nyilván elviselhetőbb a maszknál (Fotó: Beta)

Harminc fok felett, tűző napon az arcpajzs nyilván elviselhetőbb a maszknál (Fotó: Beta)

Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy a június 28-án foganatosított intézkedések mellett a titkárság tervez-e újabbakat elrendelni, azt a választ kaptuk, hogy nem, mivel a bennlakásos létesítményeket szinte hermetikusan lezárták. Az epidemiológusok minden intézménybe ellátogattak, és arra a megállapításra jutottak, hogy mindegyikben az összes lehetséges korlátozó intézkedést foganatosították – emeli ki a titkárság a válaszlevelében.

A tartományi titkár utasításának értelmében a bennlakók június vége óta nem fogadhatnak látogatókat, továbbá tilos a lakók és a rendszeren kívüli személyek gyülekezése a létesítményekben. Új lakókat csakis negatív koronavírusteszttel fogadnak, azzal, hogy az elhelyezésüket követő első 14 napban a személy elkülönülésbe kerül.

ELHUNYT MÉG EGY KISMAMA

A Niši Klinikai Központban elhunyt egy 34 éves állapotos nő, akit július eleje óta lélegeztetőberendezéssel tartottak életben. A nő a Covid–19 tüneteivel került kórházba, ám mint azt a Južne Vesti hírösszeállításában kiemelik, koronavírustesztje minden alkalommal negatív eredményt mutatott. Mivel állapota hétfőn este válságossá vált, az orvosok úgy döntöttek, hogy a terhesség 26. hetében császármetszéssel világra hozzák gyermekét. A kisfiú 920 grammal jött világra, állapota stabil, lélegeztetőberendezéssel lélegeztetik – írja a helyi hírportál. Az asszony nem sokkal a császármetszés után elhunyt, hiába próbálták többször is újjáéleszteni – nyilatkozta Radmilo Janković, az aneszteziológiai és intenzív terápiás részleg vezetője. A Niši Klinikai Központban pontosan egy héttel ezelőtt, szintén a császármetszést követően, a korábban lélegeztetőberendezéssel életben tartott kismama és újszülött gyermeke is elhunytak.